Orzeźwiająca i lekka sałatka. Z cukinią w dwóch kolorach i smakach. Plus zielone listki ziół, oliwa z oliwek, makaron farfalle.
Jak "walczyć" w kuchni z upałem?
Oto przepis na sałatkę, która ratuje życie i ma szansę stać się również Waszą ulubioną sałatką! :)
Oto przepis na sałatkę, która ratuje życie i ma szansę stać się również Waszą ulubioną sałatką! :)
Wykorzystałam cukinię w dwóch kolorach, żółtym i zielonym, dzięki czemu danie wygląda na talerzu pięknie i kolorowo. Idealna sałatka makaronowa na lato, dobra na zimno, jak i na ciepło, a co najlepsze - gotowa w 10 minut. W diecie wegańskiej zrezygnuj z dodatku parmezanu, wystarczy oliwa i świeże zioła. 2 wersja: jeśli unikasz węglowodanów, zrób sałatkę z cukinii i ziół z pominięcie makaronu.
Polecam na lunch (również do słoika!) albo na lekką kolację.
Polecam na lunch (również do słoika!) albo na lekką kolację.
Sałatka ze świeżych ziół i cukinii
Składniki dla 4 osób:
1 cukinia żółta
1 cukinia zielona
1 cukinia zielona
280 g makaronu farfalle
1/2 łyżeczki soli morskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
świeże listki melisy
gałązki pietruszki
gałązki pietruszki
1. Nastaw wodę na makaron. W tym czasie cukinię obierz, pokrój na grubą kostkę, posól, podsmaż krótko w oliwie, następnie dolej trochę wody i duś przez 1-2 minuty. Cukinia ma pozostać chrupka.
2. Tak przygotowaną cukinię wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Bezpośrednio przed podaniem obłóż listkami melisy i całymi gałązkami pietruszki, skrop oliwą z oliwek. Podawaj na ciepło lub schłodzoną na zimno.
2. Tak przygotowaną cukinię wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Bezpośrednio przed podaniem obłóż listkami melisy i całymi gałązkami pietruszki, skrop oliwą z oliwek. Podawaj na ciepło lub schłodzoną na zimno.
Jest za gorąco, żeby gotować! Komu potrzebny przepis?! Ta sałatka "robi się" praktycznie sama! :) |