Naturalne antydepresanty: czekolada, banany i kawa w jednej szklance mocno odżywczego napoju!
Przepis: Koktajl bananowo-czekoladowy z nutą kawy
Składniki
(porcja na 1 szklankę do latte lub 2 kieliszki do koktajli)
1 kieliszek (50 ml) mleka skondensowanego
1/4 łyżeczki kakao
filiżanka (100 ml) mocnej kawy espresso
1 duży banan - odmiana sweet
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 duży banan - odmiana sweet
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
dodatkowo:
2 kostki czekolady lub 2 pralinki czekoladowe
Przygotowanie:
1. Banana po obraniu ze skórki i pokrojeniu na kawałki przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Powstanie kremowy, półpłynny, gładki mus.
2. Kawałek gorzkiej czekolady zetrzyj na drobne wiórki. Koktajl przelej do szklanki do latte. Przed podaniem posyp wiórkami z czekolady.
Moja rada:
1. Banana po obraniu ze skórki i pokrojeniu na kawałki przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Powstanie kremowy, półpłynny, gładki mus.
2. Kawałek gorzkiej czekolady zetrzyj na drobne wiórki. Koktajl przelej do szklanki do latte. Przed podaniem posyp wiórkami z czekolady.
Moja rada:
1. Jeśli koktajl mają pić dzieci, zrezygnuj z dodatku prawdziwej kawy.
2. Inne opcje: zamiast mleka skondensowanego śmietanka 18%.