31 mar 2019

Kalafior z ryżem jaśminowym i migdałami

życzki kalafiora zapiekane z ryżem jaśminowym i płatkami migdałów. Pomysł na lekkie i smaczne danie wegetariańskie.
 



 
Przepis jest super prosty: ugotowanego kalafiora z ryżem posypuję płatkami migdałów i krótko zapiekam do pięknego zrumienienia. Podaję z oliwą z oliwek. Talerze dekoruję listkami świeżego oregano, bazylii. Danie nabiera wówczas włoskiego charakteru. Idealne samodzielne danie obiadowe lub przystawka do grillowanej ryby. Często go robię właśnie wczesną wiosną i latem, kiedy kalafiory smakują najlepiej.
 
Kalafior z ryżem jaśminowym i migdałami

Składniki dla 4-6 osób:
1-2 główki kalafiora bio  
240 g ryżu jaśminowego lub arborio 
4 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżki płatków migdałów 
sól morska
miseczka startego parmezanu (ok. 70 g)
świeże listki oregano do dekoracji

Przygotowanie:

1. Kalafiora umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem. Rozdziel delikatnie na cząstki, starając się zachować ładny kształt różyczek.

2. W głębokim garnku z wkładką do gotowania na parze zagotuj wodę z solą. Wrzuć kalafiora. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 11-13 min. Różyczki kalafiora nie powinny się rozgotować, mają być al dente.

3. Ugotuj ryż jaśminowy na sypko, w wersji al dente (1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu). Ugotowany przełóż do naczynia do zapiekania (żaroodpornego).  
óż dekoracyjnie różyczki kalafiora. Całość posyp płatkami migdałów i .

4. Piec nastaw na temperaturę 250°C. Zapiekaj 3-5 minut do pięknego zrumienienia. Podawaj z oliwą z oliwek, udekoruj listkami oregano.



Lekkie, wiosenne danie - idealnie się sprawdza na lunch do pudełka - można go przygotować poprzedniego dnia. 😀🌷🍏