6 mar 2018

Tiramisu bez pieczenia z kremem mascarpone

Klasyczny włoski przepis na Tiramisu. Pyszny deser bez pieczenia, na biszkoptach nasączanych kawą, przekładany kremowym serkiem mascarpone. Jesteś tego warta! :)
 
 

Niebiańskie w smaku TIRAMISU, aromatyczne i rozpływające się w ustach, mój ulubiony deser z mascarpone! :) Niezwykle szybki i łatwy do przygotowania, a ciasto nie wymaga pieczenia. Wykorzystałam gotowe (podłużne) biszkopty ze sklepu. We Włoszech nazywane są "savoiardi", w Polsce to "kocie języczki". Deser jest mocno kawowy. Kawą nasączam blaty, posypka jest również kawowa.  Z kolei krem przygotowuję bez jajek i bez dodatku białego cukru, tylko serek mascarpone, śmietana i szczypta trzcinowego cukru do smaku.


 

Tiramisu można zrobić w kwadratowej lub prostokątnej foremce - wtedy łatwiej układa się biszkopty. Ale ja wybrałam okrągłą tortownicę - wymaga to wprawdzie troszkę więcej "kombinowania" przy układaniu biszkoptów, bo musiałam dopasowywać ciasteczka do zaokrąglonej formy. Ale dzięki temu w prosty i szybki sposób powstał tort, zarówno pyszny jak i efektownie prezentujący się na stole.

Uwaga! Ze względu na obecność kawy i wina, tort nie jest odpowiedni dla dzieci. To jeden z tych deserów "dozwolonych od lat 18-tu". I bardzo dobrze! Dorosłym się też coś słodkiego od życia należy! (ha, ha :) :)

Wkrótce 8 marca! 💜💜💜💜

To jest moja propozycja na Dzień Kobiet, ale deser Tiramisu sprawdzi się również na inne słodkie okazje.

Klasyczne tiramisu w wersji light, lekki deser, niemal dietetyczny (=bez jajek, bez dodanego cukru, z lżejszą śmietanką):
 

Tiramisu bez pieczenia z kremem mascarpone
 
Składniki:
2 opak. podłużnych biszkoptów "savoiardi"
2 filiżanki mocnej kawy espresso
kieliszek dobrego deserowego wina, np. marsala 

Krem do przełożenia:
500 ml serka włoskiego mascarpone
250 ml śmietanki 18%
cukier trzcinowy - do smaku 

Na posypkę:
3-4 łyżki zmielonej kawy (ewentualnie sproszkowanej czekolady)
 
Przygotowanie:

Krem:
Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodawaj powoli serek mascarpone i do smaku szczyptę cukru. Gotowy krem odstaw do lodówki. W tym czasie zaparz 2 filiżanki mocnego naparu kawy, dolej trochę dobrego wina. Płyn przelej do większego i płaskiego naczynia.

Przekładanie:
Okrągłą foremkę wyłóż szczelnie folią spożywczą. Rozłóż na spodzie połowę biszkoptów: każdy biszkopt przed włożeniem do foremki zanurzaj na sekundę w kawie.

Na biszkoptach rozsmaruj krem śmietankowo-serowy(ok. 2/3 całości). Następnie połóż 2 warstwę biszkoptów (postępuj identycznie jak w 1 przypadku). Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu i obficie posyp zmieloną kawą.

Moja rada:
Deser będzie wyrazistszy w smaku, jeśli zrobisz prawdziwą kawę - w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce (a nie rozpuszczalną).




Jest to klasyczne tiramisu w wersji light, lekki deser, niemal dietetyczny ....


        Włoski "sernik" tiramisu to prawdziwy raj dla miłośników espresso, do których i ja się zaliczam :)