Przepis na pyszną czekoladę do picia na gorąco, przygotowaną z prawdziwej gorzkiej czekolady.
Uwielbiam smak i zapach czekolady - jest po prostu boski ....
Najlepiej taka na gorąco, z dużą czapą śmietany (kto w obliczu takiej katastrofy pogodowej liczyłby kalorie!?) Wybieram dobrą czekoladę o zawartości powyżej 70-80% kakao, dodaję mleka i śmietany kremówki, podgrzewam, doprawiam do smaku odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu - gotowe! Gorącą czekoladę podaję w porcelanowych filiżankach, udekorowaną bitą śmietaną i startą czekoladą.
Uwielbiam ją na śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek ... :) :) :) Czekolada w poniedziałek, wtorek, .... piątek, sobotę ....
Uwielbiam ją na śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek ... :) :) :) Czekolada w poniedziałek, wtorek, .... piątek, sobotę ....
Cynamonowa czekolada z bitą śmietaną
200 ml śmietany kremówki 30-36%
200 ml mleka
50-100 g gorzkiej czekolady w kawałku (lub groszek czekoladowy)
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu
Do dekoracji:
2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36%
kawałek gorzkiej czekolady (do starcia na wiórki)
cynamon
Przygotowanie:
Mleko oraz śmietanę podgrzewaj w małym rondlu. Dodaj pokruszoną w cząstki gorzką czekoladę, cukier trzcinowy oraz startego cynamonu, energicznie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Moja rada:
Gorącą czekoladę przelewaj do porcelanowych filiżanek. Udekoruj odrobiną bitej śmietany, posyp cynamonem i czekoladą.
Mleko oraz śmietanę podgrzewaj w małym rondlu. Dodaj pokruszoną w cząstki gorzką czekoladę, cukier trzcinowy oraz startego cynamonu, energicznie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Moja rada:
Gorącą czekoladę przelewaj do porcelanowych filiżanek. Udekoruj odrobiną bitej śmietany, posyp cynamonem i czekoladą.
Uwielbiam smak i zapach czekolady - po prostu boski .... |
Mmmm, pycha ... |
Chwilo trwaj .... 😊😊😊 |
Czekoladowe LOVE ❤
Gorzka czekolada (kakao) jest dobrym źródłem niezbędnego dla zdrowia i odporności magnezu.
Inne źródła magnezu: świeże i suszone owoce, np. jabłka, banany, rodzynki, morele, winogrona, daktyle, figi, warzywa kapustne (brokuły, brukselka, cykoria) i strączkowe (soczewica, ciecierzyca), oraz ziemniaki, kasza jaglana, gryczana, ryż pełnoziarnisty.
Ale czekolada i tak jest najpyszniejsza! :)