14 lut 2023

Cynamonowa czekolada na gorąco z bitą śmietaną

Przepis na pyszną czekoladę do picia na gorąco, przygotowaną z prawdziwej gorzkiej czekolady.



Uwielbiam smak i zapach czekolady - jest po prostu boski .... 
Najlepiej taka na gorąco, z dużą czapą śmietany (kto w obliczu takiej katastrofy pogodowej liczyłby kalorie!?) Wybieram dobrą czekoladę o zawartości powyżej 70-80% kakao, dodaję mleka i śmietany kremówki, podgrzewam, doprawiam do smaku odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu - gotowe! Gorącą czekoladę podaję w porcelanowych filiżankach, udekorowaną bitą śmietaną i startą czekoladą.

Uwielbiam ją na śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek ... :) :) :) Czekolada w poniedziałek, wtorek, .... piątek, sobotę ....  

Cynamonowa czekolada z bitą śmietaną 
 
Składniki na 2 filiżanki: 
200 ml śmietany kremówki 30-36%
200 ml mleka
50-100 g gorzkiej czekolady w kawałku (lub groszek czekoladowy)
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu 

Do dekoracji: 
2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36%
kawałek gorzkiej czekolady (do starcia na wiórki) 
cynamon 

Przygotowanie:
Mleko oraz śmietanę podgrzewaj w małym rondlu. Dodaj pokruszoną w cząstki gorzką czekoladę, cukier trzcinowy oraz startego cynamonu, energicznie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Moja rada:
Gorącą czekoladę przelewaj do porcelanowych filiżanek. Udekoruj odrobiną bitej śmietany, posyp cynamonem i  czekoladą. 



Uwielbiam smak i zapach czekolady - po prostu boski .... 

Mmmm, pycha ...

Chwilo trwaj .... 😊😊😊


 

Czekoladowe LOVE ❤ 

Gorzka czekolada (kakao) jest dobrym źródłem niezbędnego dla zdrowia i odporności magnezu. 

Inne źródła magnezu: świeże i suszone owoce, np. jabłka, banany, rodzynki, morele, winogrona, daktyle, figi, warzywa kapustne (brokuły, brukselka, cykoria) i strączkowe (soczewica, ciecierzyca), oraz ziemniaki, kasza jaglana, gryczana, ryż pełnoziarnisty. 

Ale czekolada i tak jest najpyszniejsza! :)