Gęsta zupa krem z warzyw i słodkich ziemniaków, z rozgrzewającymi przyprawami, imbirem, kardamonem, cynamonem i nutą wina, szybka i super prosta do przygotowania .... z włoskim charakterem! :
Kiedy temperatury spadają, a pogoda zmierza w kierunku zimowej, ja zmierzam również, tym razem w kierunku tradycyjnej kuchni polskiej i przechodzę na dietę ziemniaczaną. Oczywiście w nowoczesnej wersji, bo gotowanie ma być lekkie, łatwe i przyjemne! A przede wszystkim smaczne - to oczywista oczywistość! ;)
Przez trzy czwarte roku jestem na diecie, (no, nie na diecie, to nie jest dobre określenie), raczej chodzi mi o sposób żywienia, ogólnie mówiąc, lekkiej, śródziemnomorskiej, a konkretnie włoskiej. Temu sprzyjają wysokie temperatury i warunki pogodowe oraz geny, przekazane mi przez włoskich pradziadków.
Tegoroczny sezon zimowy rozpoczęła pyszna zupa krem z batatów z serowymi grzankami. Przemyciłam w tym daniu elementy włoskie - grzanki są na bagietce, zapiekanej z parmezanem, a do kremu dodałam odrobinę białego wina, jak to się robi w Italii .... :)
Oto mój ulubiony przepis na zupę zimową porą:
Zupa krem warzywna z batatami i serowymi grzankami
Składniki:
1 duży lub 2 średnie bataty/słodkie ziemniaki (ok. 600 g)
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki,
plaster selera, kawałek pora (biała część)
2 łyżki masła
1 kieliszek białego wina
szczypta przypraw do smaku, np. imbir lub cynamon
Na grzanki:
bagietka pełnoziarnista
70 g parmezanu
Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny zagotuj Bulion warzywny (PRZEPIS).
2. W tym czasie przygotuj bataty: odważ je, umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, dołóż do gotujących się w bulionie warzyw. Gotuj do miękkości.
3. Sprawdź, czy warzywa są odpowiednio miękkie, jeśli tak, wyłącz piec, dolej wina, dopraw do smaku. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
4. Przygotuj grzanki: bagietkę przekrój wzdłuż i następnie na kawałki, podpiecz do chrupkości w tosterze lub piekarniku. Zetrzyj ser na tarce na średnich oczkach, posyp grzanki, wstaw do gorącego pieca na 30 sekund.
Moja rada:
Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dolej trochę wody albo wina. Zupa ma być gęsta, kremowa, ale dość płynna, by dało się ją przelać na talerze. Przed podaniem zupę podgrzej. Podawaj z gorącymi grzankami.
1. Z włoszczyzny zagotuj Bulion warzywny (PRZEPIS).
2. W tym czasie przygotuj bataty: odważ je, umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, dołóż do gotujących się w bulionie warzyw. Gotuj do miękkości.
3. Sprawdź, czy warzywa są odpowiednio miękkie, jeśli tak, wyłącz piec, dolej wina, dopraw do smaku. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
4. Przygotuj grzanki: bagietkę przekrój wzdłuż i następnie na kawałki, podpiecz do chrupkości w tosterze lub piekarniku. Zetrzyj ser na tarce na średnich oczkach, posyp grzanki, wstaw do gorącego pieca na 30 sekund.
Moja rada:
Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dolej trochę wody albo wina. Zupa ma być gęsta, kremowa, ale dość płynna, by dało się ją przelać na talerze. Przed podaniem zupę podgrzej. Podawaj z gorącymi grzankami.
Przemyciłam w tym daniu elementy włoskie .... |
.... grzanki są na bagietce, zapiekanej z parmezanem, a do kremu dodałam odrobinę białego wina, jak to się robi w Italii .... |
.... Smacznego! |