Niebiański smak
Pyszny deser z figami zapiekanymi z płatkami migdałów, podany z gęstym sosem z prawdziwej, gorzkiej czekolady. Idealny deser na romantyczną kolację lub śniadanie we dwoje.
Witajcie w figowym raju!
Figi z migdałami w sosie czekoladowym
Składniki dla 2 osób:
4 świeże figi (duże)
75 g migdałów w płatkach
kawałek, ok. 50 g dobrej czekolady,
5-10 g cukru trzcinowego do smaku
50 ml szampana
Przygotowanie:
1. Figi umyj, przekrój, posyp płatkami migdałów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 7-10 minut do ładnego zrumienienia migdałów.
2. Sos: rozkrusz czekoladę, rozpuść w rondelku, dodając do smaku odrobinę cukru trzcinowego i trochę szampana. Podawaj deser jeszcze gorący.