17 wrz 2020

Na wyjątkowe okazje: szampan, figi i zapach czekolady (przepis prosto z raju)

Niebiański smak



Pyszny deser z figami zapiekanymi z  płatkami migdałów, podany z gęstym sosem z prawdziwej, gorzkiej czekolady. Idealny deser na romantyczną kolację  lub śniadanie we dwoje. 

Witajcie w figowym raju!

Figi z migdałami w sosie czekoladowym 

Składniki dla 2 osób: 
4 świeże figi (duże) 
75 g migdałów w płatkach 
kawałek, ok. 50 g dobrej czekolady, 
5-10 g cukru trzcinowego do smaku
50 ml szampana  

Przygotowanie: 

1. Figi umyj, przekrój, posyp płatkami migdałów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 7-10 minut do ładnego zrumienienia migdałów. 

2. Sos: rozkrusz czekoladę, rozpuść w rondelku, dodając do smaku odrobinę cukru trzcinowego i trochę szampana. Podawaj deser jeszcze gorący.