11 gru 2023

Kapusta kiszona ze śliwkami. Bigos wegetariański (wegański)

To taki lekki bigosik z kiszonej kapusty, łagodnie kwaskowo-słodkawy w smaku, pięknie pachnący suszonymi śliwkami, miodem i oregano.





Jak przetrwać koniec jesieni i początek zimy!? Najlepiej zdrowo się odżywiając! Kapusta kiszona, główny składnik tego dania, ma dużo witaminy C, bardzo potrzebnej w okresie zimowym. Wystarczy dodać do niej suszone śliwki, czerwone wino (antyoksydanty!), marchewkę, cebulę oraz miód gryczany i powstanie smaczne, zdrowe danie. 

Kapusta kiszona ze śliwkami jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca, ale i łatwa do przygotowania. Oto i mój przepis:

 
Kapusta kiszona ze śliwkami. Bigos wegetariański (wegański)  
 

Składniki: 
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
100 g suszonych śliwek bez pestek
2-3 łyżki miodu gryczanego
1 kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone oregano
sól morska  

 
Przygotowanie: 

1. Kapustę przełóż na durszlak, opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka. Marchewkę obierz i utrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. Warzywa dorzuć do kapusty.

2. Śliwki suszone pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj oliwę, łyżeczkę suszonego oregano i szczyptę soli morskiej. Całość podlej niewielką ilością wody i czerwonego wina.

3. Duś kapustę do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj 2-3 łyżki miodu gryczanego, wymieszaj.

Moja rada:
Podawaj bigos gorący z pieczywem, do ryby lub jako samodzielne danie.

                   Lżejsza wersja polskiej klasyki, ale z włoskim akcentem. Zdrowszy bigos czyli bigosik :)

Kapusta tak przyrządzona  jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa!

Gdzie oprócz kapusty można znaleźć naturalną wit. C? 🍋🍋🍋

Głównie w owocach cytrusowych, truskawkach, borówkach, a także w kiwi, melonie, ananasie, papai, oraz warzywach kapustnych i liściastych, np. w brukselce, kalafiorze, brokułach, ale także w papryce, pomidorach, ziemniakach, zielonym groszku i ziołach (tymianku, pietruszce, etc, ...).  

Witamina C jest niezbędnie ważna dla zdrowia, odporności i dobrego samopoczucia. Zalecane dzienne spożycie wit. C wynosi od 75 mg do 200 mg.