To taki lekki bigosik z kiszonej kapusty, łagodnie kwaskowo-słodkawy w smaku, pięknie pachnący suszonymi śliwkami, miodem i oregano.
Jak przetrwać koniec jesieni i początek zimy!? Najlepiej zdrowo się odżywiając! Kapusta kiszona, główny składnik tego dania, ma dużo witaminy C, bardzo potrzebnej w okresie zimowym. Wystarczy dodać do niej suszone śliwki, czerwone wino (antyoksydanty!), marchewkę, cebulę oraz miód gryczany i powstanie smaczne, zdrowe danie.
1. Kapustę przełóż na durszlak, opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka. Marchewkę obierz i utrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. Warzywa dorzuć do kapusty.
2. Śliwki suszone pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj oliwę, łyżeczkę suszonego oregano i szczyptę soli morskiej. Całość podlej niewielką ilością wody i czerwonego wina.
3. Duś kapustę do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj 2-3 łyżki miodu gryczanego, wymieszaj.
Moja rada:
Jak przetrwać koniec jesieni i początek zimy!? Najlepiej zdrowo się odżywiając! Kapusta kiszona, główny składnik tego dania, ma dużo witaminy C, bardzo potrzebnej w okresie zimowym. Wystarczy dodać do niej suszone śliwki, czerwone wino (antyoksydanty!), marchewkę, cebulę oraz miód gryczany i powstanie smaczne, zdrowe danie.
Kapusta kiszona ze śliwkami jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca, ale i łatwa do przygotowania. Oto i mój przepis:
Kapusta kiszona ze śliwkami. Bigos wegetariański (wegański)
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
100 g suszonych śliwek bez pestek
2-3 łyżki miodu gryczanego
1 kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone oregano
sól morska
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 cebula
100 g suszonych śliwek bez pestek
2-3 łyżki miodu gryczanego
1 kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone oregano
sól morska
Przygotowanie:
1. Kapustę przełóż na durszlak, opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka. Marchewkę obierz i utrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. Warzywa dorzuć do kapusty.
2. Śliwki suszone pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj oliwę, łyżeczkę suszonego oregano i szczyptę soli morskiej. Całość podlej niewielką ilością wody i czerwonego wina.
3. Duś kapustę do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj 2-3 łyżki miodu gryczanego, wymieszaj.
Moja rada:
Podawaj bigos gorący z pieczywem, do ryby lub jako samodzielne danie.