Imprezka, imprezka!
Pizza z figami i łososiem wędzonym
Składniki
(na 1 dużą pizzę lub 2 małe)
Zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej ekologicznej
1/4 op. świeżych drożdży (25 g)
8 łyżek ciepłej wody
Ciasto:
250 g mąki pszennej ekologicznej
120 ml wody
szczypta soli morskiej
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Na farsz:
4 świeże figi
100 g łososia wędzonego (plasterki)
Do dekoracji: świeże listki, np. bazylii
Przygotowanie:
1. Zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki z niewielką ilością ciepłej wody (nie gorącej!) i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
2. Po tym czasie do miski z zaczynem przesyp odważoną mąkę, dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę.
3. Ciasto wyrób w rękach, podziel na dwie części. Z każdej uformuj cienki placek, połóż na blaszce do pieczenia, skropionej delikatnie oliwą i jeszcze raz wyrób ciasto nadając okrągły kształt spodu do pizzy.
4. Przygotuj figi: umyj, pokrój na ósemki, rozłóż na cieście. Zapiekaj w gorącym piekarniku ok. 15-20 min. do ładnego zrumienienia.
5. Na 2-3 min. przed końcem pieczenia obłóż pizzę poszarpanymi plasterkami łososia wędzonego.
Dobrej zabawy!