24 wrz 2020

Pizza w wersji de lux z figami i łososiem wędzonym

Imprezka, imprezka!




Pizza z figami i łososiem wędzonym 

Składniki
(na 1 dużą pizzę lub 2 małe) 

Zaczyn: 
2 łyżki mąki pszennej ekologicznej
1/4 op. świeżych drożdży (25 g) 
8 łyżek ciepłej wody    

Ciasto: 
250 g mąki pszennej ekologicznej
120 ml wody 
szczypta soli morskiej 
1-2 łyżki oliwy z oliwek  

Na farsz: 
4 świeże figi 
100 g łososia wędzonego (plasterki) 

Do dekoracji: świeże listki, np. bazylii  

Przygotowanie:  

1. Zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki z niewielką  ilością ciepłej wody (nie gorącej!) i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.  

2. Po tym czasie do miski z zaczynem przesyp odważoną mąkę, dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę. 

3. Ciasto wyrób w rękach, podziel na dwie części. Z każdej uformuj cienki placek, połóż na blaszce do pieczenia, skropionej delikatnie oliwą i jeszcze raz wyrób ciasto nadając okrągły kształt spodu do pizzy. 

4. Przygotuj figi: umyj, pokrój na ósemki, rozłóż na cieście. Zapiekaj w gorącym piekarniku ok. 15-20 min. do ładnego zrumienienia. 

5. Na 2-3 min. przed końcem pieczenia obłóż pizzę poszarpanymi plasterkami łososia wędzonego. 

  



                     Przed podaniem udekoruj świeżym listkiem bazylii.

                     Dobrej zabawy!