Brzoskwinie zapiekane z kokosem. Lekki i smaczny deser owocowy. Wykwintny, a jednocześnie prosty.
Brzoskwinie mają doskonały smak i piękny kolor. Miód daje słodycz, a dzięki dodatkowi kokosu deser nabiera egzotycznego charakteru. Wspaniale smakuje po eleganckim obiedzie i jako słodka przekąska w ciągu dnia. Brzoskwinie w miodzie z kokosem idealnie pasują do letniego menu na party w ogrodzie. Uwielbiam je z gałką lodów lawendowych i z kieliszkiem dobrze schłodzonego szampana ....
Brzoskwinie z kokosową salsą
Deser dla 2 osób:
2 dojrzałe brzoskwinie
sok z 1 cytryny
4 łyżki miodu ekologicznego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotuj sos: miód rozprowadź odrobiną ciepłej (nie gorącej) wody, dodaj sok z cytryny, cukier trzcinowy i wiórki kokosowe. Wymieszaj.
Przygotuj brzoskwinie: owoce umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie podziel na połówki i starannie usuń pestki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C. Połówki brzoskwiń polej salsą z wiórkami kokosa i zapiekaj ok. 15 minut. Następnie odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem polej deser resztą sosu i udekoruj kwiatami.
Przygotuj brzoskwinie: owoce umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie podziel na połówki i starannie usuń pestki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C. Połówki brzoskwiń polej salsą z wiórkami kokosa i zapiekaj ok. 15 minut. Następnie odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem polej deser resztą sosu i udekoruj kwiatami.