23 maj 2019

Sałata rzymska z truskawkami i pomarańczowym winegret

Ładna wiosenna sałatka. Ma wszystko, co potrzeba - smak, kolor i ten zapach!
 


Fantastyczna, lekka i soczysta, mocno owocowa w smaku, łatwa i szybka sałatka, do przygotowania w 5 minut. Na imprezędo obiadu, na piknik na plaży, przyjęcie w ogrodzie, etc .... 
Sałata, truskawki i pomarańcze to cudowne połączenie - przekonaj się, jakie jest pyszne! ❤ W sezonie truskawkowym  to prawdziwy mus! 

PS
Mocno orzeźwiająca, na upały ideał! Robi się w 5 minut!  


Sałata rzymska z truskawkami i pomarańczowym winegret  

Składniki - baza sałatki:

sałata rzymska lub mix sałat
koszyczek truskawek bio
2 dojrzałe pomarańcze (cząstki)
 
Na sos winegret:
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny bio
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
szczypta soli morskiej
 

Przygotowanie:
1. Sałata: umytą, pozbawioną twardego środka i zniszczonych liści, sałatę rzymską potargaj w rękach na kawałeczki. Truskawki podziel na połówki, 2 pomarańcze sparz, przekrój na pół, wyciśnij z nich sok.

2. Wymieszaj składniki pomarańczowego winegret (oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, szczyptę soli morskiej). 

3. Do miski przełóż potarganą sałatę, połówki truskawek oraz cząstki pomarańczy. Polej sosem i delikatnie wymieszaj.   

Inne warianty/dodatki:
 
Można również posypać sałatę ulubionymi bakaliami, np. żurawiną, posiekanymi figami, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi, .... etc. (wersja wegańska);

Albo/i okruchami jakiegoś dobrego sera, np. włoskiej gorgonzoli (oczywiście, o ile nie jesteś na ścisłej diecie wegańskiej);

 


     Moja rada: sałatka najlepiej smakuje sama podana na lekki lunch z grzankami z bagietki i kieliszkiem dobrego wina!