25 maj 2018

Beza z kremem śmietanowym i truskawkami

Wyjątkowy tort bezowy! Jego wyjątkowość polega na połączeniu trzech kontrastowych warstw: puszystego biszkoptu, delikatnie chrupiącej pianki bezowej i kremowego mascarpone, a nad całością tortu górują wspaniałe truskawki!
 
 


 
Polecam wszystkim ten kuszący przepis na tort bezowy, z pianką na białkach, z pysznym kremem domowej roboty, z dodatkiem truskawek. Wykonanie wcale nie jest skomplikowane, a efekt znakomity! Beza idealnie łączy się z puszystym serkiem mascarpone, z bitą śmietaną i  truskawkami. Najlepsze będą oczywiście świeże truskawki, ale tort wspaniale smakuje przygotowany z truskawkami mrożonymi lub z syropu. Wybierz duże i pachnące truskawki do dekoracji, a będą wspaniałą ozdobą tego pysznego tortu! 
 
Świetny, słodki deser do popołudniowej kawy w ten świąteczny majowy weekend i na małe uroczystości rodzinne .... Sprawdziłam! POLECAM!
 
Beza z kremem śmietanowym i truskawkami
 
 
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
6 żółtek
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 p. masła
2 łyżki zimnej wody 

Pianka bezowa:
6 białek + 2/3 szklanki cukru trzcinowego  

Krem:
0,5 litra śmietany kremówki
250 ml serka mascarpone
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Dodatkowo:
ok. 20 dorodnych truskawek do dekoracji (świeże, z syropu, ewentualnie mrożone) 
cukier puder

Przygotowanie: 
1. Umyj skorupki jajek, białka oddziel od żółtek. Żółtka przelej do głębokiej misy. Zmiksuj z masłem i 1/3 szklanki cukru, aż powstanie gładka masa.

2. Odmierz szklankę mąki tortowej, dosyp do masy żółtkowej, dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki zimnej wody i dokładnie zmiksuj trzepaczkami. Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy ok. 20 cm. Ciasto rozlej po równo do obu foremek uprzednio nasmarowanych masłem.
 
3. W osobnym naczyniu ubij białka z 2/3 szklanki cukru trzcinowego. Na cieście rozłóż pianę ubitą z białek (po równo do obu foremek).

4. Piec rozgrzej do temperatury 200°C. Upiecz kolejno obydwa placki i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
 
5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno trzepaczkami, wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem trzcinowym.

6. Jeden blat wyłóż na talerz bezą do dołu, rozsmaruj na nim warstwę śmietanową i przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj resztą kremu i udekoruj truskawkami. Posyp cukrem pudrem.