6 paź 2021

Tarta migdałowa z jabłkami

Pyszne ciasto z mąki migdałowej, z dodatkiem jabłek, pod chrupiącą kruszonką z płatków migdałów. Puszysta, wilgotna, niezwykle delikatna szarlotka. Tylko 3 składniki!
 



Ciasto upiekłam z mąki migdałowej, ciasto jest lekkie, dietetyczne (bez glutenu), nie zawiera wcale tłuszczu ani proszku do pieczenia, puszystość nadaje temu wypiekowi spora ilość jajek w stosunku do ilości użytej mąki, a wilgotność duże kawałki jabłek. 

Tarta jabłkowo-migdałowa, która fantastycznie rozpływa się w ustach :)


 

Tarta migdałowa z jabłkami
 
Składniki na małą foremkę o śr. 22 cm:
325 g mąki migdałowej + 
2 łyżki płatków migdałów
5 całych jajek (z wolnego wybiegu, bez gmo)
750 g jabłek eko
2 łyżki cukru trzcinowego
dodatki: syrop klonowy, cynamon, ... etc.

Przygotowanie:
1. Przygotuj jabłka: umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Przełóż do głębokiego naczynia, zasyp cukrem trzcinowym i odstaw.

2. Mąkę migdałową przesyp do głębokiej misy miksera, wybij całe jajka, następnie krótko wymieszaj trzepaczkami.

3. Ciasto połącz z przygotowaną pulpą jabłkową, całość ma mieć dość płynną konsystencję. Przełóż do lekko natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. Piecz ok. 25-30 min. w mocno nagrzanym piekarniku.

4. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałów i cynamonem. Zapiekaj kolejne 2-3 minuty do ładnego zrumienienia migdałów. Podawaj np. z cynamonem i syropem klonowym.






 
Przepis jest szybki i nowoczesny, ciasto migdałowe jest rewelacyjne na towarzyskie spotkanie z przyjaciółkami, na ploteczki i na  kawę 😊

Polecam!