Pyszne ciasto z mąki migdałowej, z dodatkiem jabłek, pod chrupiącą kruszonką z płatków migdałów. Puszysta, wilgotna, niezwykle delikatna szarlotka. Tylko 3 składniki!
Ciasto upiekłam z mąki migdałowej, ciasto jest lekkie, dietetyczne (bez glutenu), nie zawiera wcale tłuszczu ani proszku do pieczenia, puszystość nadaje temu wypiekowi spora ilość jajek w stosunku do ilości użytej mąki, a wilgotność duże kawałki jabłek.
Tarta jabłkowo-migdałowa, która fantastycznie rozpływa się w ustach :)
Ciasto upiekłam z mąki migdałowej, ciasto jest lekkie, dietetyczne (bez glutenu), nie zawiera wcale tłuszczu ani proszku do pieczenia, puszystość nadaje temu wypiekowi spora ilość jajek w stosunku do ilości użytej mąki, a wilgotność duże kawałki jabłek.
Tarta jabłkowo-migdałowa, która fantastycznie rozpływa się w ustach :)
Tarta migdałowa z jabłkami
Składniki na małą foremkę o śr. 22 cm:
325 g mąki migdałowej + 2 łyżki płatków migdałów
5 całych jajek (z wolnego wybiegu, bez gmo)
750 g jabłek eko
2 łyżki cukru trzcinowego
dodatki: syrop klonowy, cynamon, ... etc.
Przygotowanie:
1. Przygotuj jabłka: umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę. Przełóż do głębokiego naczynia, zasyp cukrem trzcinowym i odstaw.
2. Mąkę migdałową przesyp do głębokiej misy miksera, wybij całe jajka, następnie krótko wymieszaj trzepaczkami.
3. Ciasto połącz z przygotowaną pulpą jabłkową, całość ma mieć dość płynną konsystencję. Przełóż do lekko natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. Piecz ok. 25-30 min. w mocno nagrzanym piekarniku.
4. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałów i cynamonem. Zapiekaj kolejne 2-3 minuty do ładnego zrumienienia migdałów. Podawaj np. z cynamonem i syropem klonowym.
2. Mąkę migdałową przesyp do głębokiej misy miksera, wybij całe jajka, następnie krótko wymieszaj trzepaczkami.
3. Ciasto połącz z przygotowaną pulpą jabłkową, całość ma mieć dość płynną konsystencję. Przełóż do lekko natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. Piecz ok. 25-30 min. w mocno nagrzanym piekarniku.
4. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałów i cynamonem. Zapiekaj kolejne 2-3 minuty do ładnego zrumienienia migdałów. Podawaj np. z cynamonem i syropem klonowym.
Przepis jest szybki i nowoczesny, ciasto migdałowe jest rewelacyjne na towarzyskie spotkanie z przyjaciółkami, na ploteczki i na kawę 😊
Polecam!