Sałatka z soczystymi winogronami i chrupiącą sałatą, w lekkim sosie, to idealne orzeźwienie i humor na początek szampańskiej imprezy ...
OK, poznaj moją szampańską wersję klasycznej amerykańskiej sałatki Cezar, idealnej na imprezy i spotkania towarzyskie.
Trochę teorii: tradycyjnym składnikiem sałatki bywają zwykle jajka (choć nie jest to reguła), grzanki, sałata oraz sos z majonezem. Ja postanowiłam, że zamiast jajek, dodam orzeźwiający akcent w postaci zielonych winogron, a do tego ser i grzanki z dobrego chleba oraz przygotowany w domu, lekki sos na bazie wina musującego i oliwy z oliwek.
Oto i przepis na sałatkę Cezar, a właściwie moje wariacje na temat tej sałatki:
Sałatka a'la Cezar z zielonymi winogronami
Składniki dla 4-6 osób:
kiść zielonych winogron bez pestek - ok. 450-600 g
kiść zielonych winogron bez pestek - ok. 450-600 g
1-2 duże główki sałaty rzymskiej
plaster, ok. 100-200 g ulubionego sera, np. gorgonzola albo feta
4-6 grubych kromek dobrego pieczywa (na grzanki)
plaster, ok. 100-200 g ulubionego sera, np. gorgonzola albo feta
4-6 grubych kromek dobrego pieczywa (na grzanki)
Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
kieliszek wina
szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
4-6 bajgli
butelka dobrego wina musującego
Przygotowanie:
2. Wymieszaj składniki sosu: oliwę z oliwek, wino, dodaj szczyptę soli do smaku. Umyj winogrona na sitku pod bieżącą wodą.
3. Główkę sałaty rzymskiej porozrywaj, liście sałaty opłucz i osusz, a następnie poszarp na małe kawałki i wrzuć do dużej, szklanej miski. Wymieszaj z kulkami winogron i pokruszonym serem.
4. Na koniec dodaj przygotowane uprzednio grzanki z chleba. Wierzch udekoruj gałązką świeżych winogron. Podawaj z winem oraz bajglami.
4. Na koniec dodaj przygotowane uprzednio grzanki z chleba. Wierzch udekoruj gałązką świeżych winogron. Podawaj z winem oraz bajglami.