2 sie 2018

Sałatka a'la Cezar z zielonymi winogronami w wersji imprezowej

Sałatka z soczystymi winogronami i chrupiącą sałatą, w lekkim sosie, to idealne orzeźwienie i humor na początek szampańskiej imprezy ... 
 



OK, poznaj moją szampańską wersję klasycznej amerykańskiej sałatki Cezar, idealnej na imprezy i spotkania towarzyskie.  

Trochę teorii: tradycyjnym składnikiem sałatki bywają zwykle jajka (choć nie jest to reguła), grzanki, sałata oraz sos z majonezem. Ja postanowiłam, że zamiast jajek, dodam  orzeźwiający akcent w postaci zielonych winogron, a do tego ser i grzanki z dobrego chleba  oraz  przygotowany w domu, lekki sos na bazie wina musującego i  oliwy z oliwek.
 
 
 
 

Oto i przepis na sałatkę Cezar, a właściwie moje wariacje na temat tej sałatki:

Sałatka a'la Cezar z zielonymi winogronami

Składniki dla 4-6 osób: 
kiść zielonych winogron bez pestek - ok. 450-600 g 
1-2 duże główki sałaty rzymskiej
plaster, ok. 100-200 g ulubionego sera, np. gorgonzola albo feta
4-6 grubych kromek dobrego pieczywa (na grzanki) 

Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek 
kieliszek wina 
szczypta soli morskiej 
 
Dodatkowo:
4-6 bajgli
butelka dobrego wina musującego 
 
Przygotowanie: 
 
1. Przygotuj grzanki: z chleba odkrój grube kromki, następnie odetnij skórkę, pokrój w sporą kostkę, przełóż na blaszkę i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piecz 2-3 minuty w średnio nagrzanym piekarniku, a następnie odwróć grzanki na drugą stronę i zapiekaj kolejne 1-2 minuty.

2. Wymieszaj składniki sosu:  oliwę z oliwek, wino, dodaj szczyptę soli do smaku.  Umyj winogrona na sitku pod bieżącą wodą.
 
3. Główkę sałaty rzymskiej porozrywaj, liście sałaty opłucz i osusz, a następnie poszarp na małe kawałki i wrzuć do dużej, szklanej miski. Wymieszaj z kulkami winogron i pokruszonym serem. 

4. Na koniec dodaj przygotowane uprzednio grzanki z chleba. Wierzch udekoruj gałązką świeżych winogron. Podawaj z winem oraz bajglami. 


              Sałatka a'la Cezar - w wersji light z
zielonymi winogronami idealna na imprezę
i brunch.
Najlepiej smakuje z kieliszkiem dobrze schłodzonego wina .... :)