15 lip 2018

Zapiekanka z ryżem i ananasem w sosie miodowo-kokosowym

Pomysł na egzotyczną zapiekankę z  ryżem. Do tego kostki ananasa, zapieczone w sosie z miodem i kokosem. I pyszne danie w 15 minut gotowe do jedzenia!





Nie lubię marnować jedzenia i jest idealna okazja, żeby wykorzystać resztę sałatki ze świeżego ananasa, która została z weekendu. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać ryż  (oczywiście ugotowany) oraz kawałki ananasa, polać to wszystko sosem z miodu i kokosa , a następnie przełożyć do foremki do zapiekania. Danie to przygotowałam wcześniej, wstawiłam do piekarnika, piec włączę, kiedy po załatwieniu paru spraw wrócę do domu z miasta.


Taka prosta zapiekanka, skomponowana spontanicznie, "w biegu", a jak smakuje! I nie ma przy niej praktyczniej żadnej roboty. Idealna, gdy spodziewasz się gości :) 

 

Zapiekanka z ryżem i ananasem w sosie miodowo-kokosowym
 
Składniki dla 3 osób:
kawałek greckiej fety - 200 g  
2 plastry świeżego ananasa  - ok. 400 g po obraniu
200 g włoskiego ryżu arborio lub jaśminowego
20 g tartego sera, np. parmezanu
szczypta soli morskiej

Sos miodowo-kokosowy:
20-40 g masła (1-2 łyżki)
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżeczki wiórków z kokosa bio
1/4 małej łyżeczki cynamonu
sól morska do smaku 

Przygotowanie:
1. Ryż nastaw na piecu do ugotowania, lekko posól wodę, gotuj 12-13 minut, ryż ma pozostać delikatnie chrupki czyli "al dente".

2. Zrób sos: rozpuść w rondlu masło, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. W sosie duś przez 3-5 minut ananasa pokrojonego w grubą kostkę. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Składniki sosu

3. Kostkę fety pokrój albo  porozdzielaj widelcem na spore cząstki.

4. Kostki fety wymieszaj  z ugotowanym na sypko ryżem, dodaj ananasa w sosie i resztę sosu. Danie przełóż do foremki, zapiekaj 5 minut w gorącym piekarniku.

Moja rada #1
Smakuje zarówno gorące jak i podane na zimno.

Moja rada #2
Składniki sosu można dowolnie komponować - zmniejszając lub zwiększając wg gustu podane ilości.