7 mar 2017

Warzywa pieczone z serem brie

Zapiekanka warzywna z kapustą brukselką! Proste danie z ziemniaków, pomidorów i serka pleśniowego brie. Co za świetny i tani pomysł na błyskawiczne danie w jednym garnku!

 


Dzięki dodatkowi ziemniaków, pomidorów, kapusty brukselki i sera pleśniowego oraz oliwy z oliwek i suszonego oregano (wszystko najlepiej z ekologicznej uprawy), danie z pieczonych warzyw jest smaczne, zdrowe, lekko pikantne i bardzo aromatyczne .... Polecam warzywa pieczone z serem brie na gorącą kolację dla całej rodziny! Szybki i tani "recycling" z tego, co mamy w lodówce :)

Bruksela to modny kierunek, a danie z brukselek to w moim domu hit zimowego sezonu! :)

Przepis: Warzywa pieczone z serem brie

Składniki dla 4-5 osób:
1 kg ziemniaków z bio uprawy
500 g kapusty brukselki 
150 g pomidorów koktajlowych
100 g sera pleśniowego brie
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
suszone oregano ekologiczne
 
Przygotowanie: 
1. Ziemniaki umyj, nie obieraj, (pozostaw w mundurkach), pokrój na grubą kostkę. Brukselkę umyj, odetnij końcówki, przekrój na pół. Ziemniaki i brukselkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 12-14 min., warzywa mają pozostać lekko chrupkie.
 
2. Podgotowane warzywa przełóż do foremki do zapiekania, wymieszaj z połówkami pomidorów koktajlowych, oliwą z oliwek i ziołami. Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min.

3. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia rozłóż na wierzchu plasterki sera brie.

Moja rada:
Warzywa pieczone z brukselką i serem brie najlepiej smakują gorące prosto z pieca. Sprawdzą się jako danie wegetariańskie w jednym garnku albo dodatek do ryby lub drobiu.