4 mar 2017

Beza Pavlova z kremem kawowym


Pyszna, chrupiąca, rozpływająca się w ustach beza, śmietankowy smak mascarpone oraz cudowny aromat kawy i czekolady. Czy może być coś równie pysznego?

 



Tort Pavlova z kremem kawowym to w mojej wersji przepis na pyszny torcik z warstwą bezową, kremem mascarpone i dodatkiem kawy. Uwielbiam ciasta z bezą, w sezonie truskawkowym robię zwykle podobną bezę z truskawkami. W ten weekend robię Pavlovą z kremem kawowym. Beza idealnie łączy się z puszystym serkiem mascarpone, z czekoladą, kawą, bitą śmietaną .... To elegancki deser do kawy i na specjalne okazje, jak imieniny czy urodziny. Tort będzie prezentem dla mojej Mamy, która obchodzi urodziny. Wraz z rodziną i przyjaciółmi przygotowujemy imprezę-niespodziankę ....



 
Chrupiące ciasto bezowe idealnie łączy się z puszystym mascarpone, z czekoladą, kawą, bitą śmietaną .... Udanego weekendu! :)
 
 
Przepis: Beza Pavlova z kremem kawowym
 
Składniki na ciasto (2 blaty): 
1 szklanka mąki tortowej 
2 łyżki mąki kukurydzianej 
6 żółtek 
1/3 szklanki cukru  
1/2 p. masła 
2 łyżki zimnej wody 

Beza:
6 białek
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem mascarpone:
0,5 litra śmietany kremówki 
250g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru 
 
Krem kawowy: 
2-3 łyżeczki mielonej kawy 
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2-3 łyżki słodkiego wina 
2 tabliczki czekolady o zawartości kakao 70%
 

Przygotowanie:
1. Ciasto: umyj skorupki jajek, białka oddziel od żółtek. Żółtka przelej do głębokiej misy. Zmiksuj z masłem i 1/3 szklanki cukru, aż powstanie gładka masa. Odmierz szklankę mąki tortowej, dosyp do masy żółtkowej, dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki zimnej wody i dokładnie zmiksuj trzepaczkami.

2. Beza: w osobnym naczyniu ubij białka z 2/3 szklanki cukru. Dodaj delikatnie odrobinę soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej. Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm. Ciasto rozlej po równo do obu foremek uprzednio nasmarowanych masłem. Na cieście rozłóż pianę ubitą z białek. Piec rozgrzej do temperatury 200°C. Upiecz kolejno dwa blaty i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

3. Przygotuj krem mascarpone: śmietanę ubij na sztywno trzepaczkami, wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem trzcinowym. Jeden blat wyłóż na talerz bezą do dołu, rozsmaruj na nim warstwę śmietanową i przykryj drugim blatem.


4. Zrób krem kawowy: przygotuj mocne espresso w ekspresie do kawy lub w kafeterce. Napar kawy wymieszaj z dwoma łyżeczkami cukru trzcinowego. Czekoladę gorzką połam na drobne kawałeczki, rozpuść w rondelku, dodaj wino i 100 ml naparu kawowego, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przestudzonym kremem posmaruj wierz tortu.

Moja rada:
Dla nadania odświętnego charakteru tort udekoruj świeżymi kwiatami.