Niebiańsko pyszna tarta z wiśniami, kremem waniliowo-budyniowym i nutą cytrynową! Szybka tarta budyniowa (bezglutenowa), na spodzie migdałowym, z dodatkiem owoców ze słoiczka.
Tarta migdałowa z budyniem
i wisienkami koktajlowymi
Składniki na foremkę 22 cm:
Ciasto:
200 g mąki z migdałów
75 g cukru trzcinowego
3 jajka
50 g masła + do blaszki
sok z 1/2 cytryny
ciepła woda - ile wejdzie do ciasta
szczypta soli
Krem waniliowy:
1 op. budyniu waniliowego (bez cukru, bez sztucznych dodatków)
2 łyżki cukru trzcinowego
0,5 l mleka skondensowanego
Dekoracja:
słoiczek wiśni koktajlowych w syropie
Przygotowanie:
1. Z podanych wyżej ilości mąki, cukru, jajek i masła zagnieć szybko ciasto, dodając sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz odrobinę wody, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
2. Ciasto rozwałkuj, nadając mu okrągły kształt, a następnie wyklej nim foremkę do tarty, uprzednio natłuszczoną masłem. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.
3. Po wyjęciu z pieca rozprowadź na tarcie krem, ugotowany na bazie mleka skondensowanego i proszku budyniowego, z dodatkiem 2 łyżek cukru trzcinowego. Tartę udekoruj wiśniami.
Moja rada #1
Można wykorzystać świeże/mrożone wiśnie, albo tak, jak ja zrobiłam, czyli udekorować tartę wisienkami koktajlowymi z syropu.
Moja rada #2
Przepis na tartę z kremem jest wielokrotnego użytku - można w łatwy sposób zmieniać owoce i za każdym razem mieć inny smak tarty.
Na szczęście są prezenty, które możemy podarować same sobie. Na przykład upiec pyszne ciacho :) |