21 sty 2021

Zimowa minestrone z fasolką - rozgrzewa i dodaje energii w szaro-bure dni

Pyszne w smaku i rozgrzewające danie jednogarnkowe .... z włoskim akcentem!




Mam dziś ochotę na zupę fasolową po włosku. Zuppa di faggioli, z chrupiącymi grzankami z chleba (własnego wypieku). Przepis, jak zwykle u mnie, jest prosty i szybki, bez dodatku mięsa. Zupa jest sycąca, smaczna i bardzo zdrowa. 

PS 
Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają jedzenie strączkowych (np. fasolki, cieciorki ...) 2-3 razy w tygodniu. 

Proszę, oto przepis - nie tylko dla wegetarian :)
 
                                                                
Zupa fasolowa z grzankami 
(wegańska) 


Składniki dla 2 osób: 

100 g fasoli "mały jaś" bio
3 duże łyżki passaty z pomidorów/pulpy pomidorowej
1/2 papryki czerwonej bio mrożonej (ok. 120g)
200 g pomidorków pelati (bez skórki) ze słoika lub mrożonych
łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli morskiej
bulion z włoszczyzny (domowy)
suszone zioła, np oregano ekologiczne

Na grzanki:
2 kromeczki chleba orkiszowego - najlepiej własnego wypieku
oliwa z oliwek do skropienia
ząbek czosnku

Przygotowanie: 


1. Namoczoną poprzedniego wieczoru, fasolkę, odsącz, a następnie zalej bulionem lub wodą przegotowaną. (Domowy bulion z warzyw - jak go łatwo zrobić, zobaczysz w przepisie Bulion warzywny). 

2. Fasolkę zagotuj do miękkości, zwykle potrzeba na to ok. 1 godz. Paprykę pokrój w paseczki, ugotuj w wodzie z solą, zblenduj na krem.

3. Passatę pomidorową oraz pomidorki pelati połącz z kremem paprykowym, wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 min. Zupa ma być gęsta, kremowa, ale dość płynna. 

4. Po zdjęciu z ognia dodaj oliwy, dopraw ziołami lub/i solą.

5. Zrób grzanki: kromeczki domowego chleba przekrój na pół, skrop ewentualnie oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku, podpiecz w piekarniku. 

6. Po dwie grzaneczki połóż na dno głębokich talerzy, zalej gorącą zupą.

Moja rada:
Poprzedniego dnia fasolę trzeba zalać wodą w garnku i pozostawić na noc, żeby zmiękła.



 

L
ekka, nowoczesna wersja tradycyjnej zupy fasolowej :)
Danie jest wegańskie, na domowym bulionie z warzyw, z dodatkiem grzanek z chleba własnego wypieku.

Trzymajcie się ciepło!