Pyszne w smaku i rozgrzewające danie jednogarnkowe .... z włoskim akcentem!
Mam dziś ochotę na zupę fasolową po włosku. Zuppa di faggioli, z chrupiącymi grzankami z chleba (własnego wypieku). Przepis, jak zwykle u mnie, jest prosty i szybki, bez dodatku mięsa. Zupa jest sycąca, smaczna i bardzo zdrowa.
PS
Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają jedzenie strączkowych (np. fasolki, cieciorki ...) 2-3 razy w tygodniu.
Proszę, oto przepis - nie tylko dla wegetarian :)
Proszę, oto przepis - nie tylko dla wegetarian :)
Zupa fasolowa z grzankami
(wegańska)
Składniki dla 2 osób:
100 g fasoli "mały jaś" bio
3 duże łyżki passaty z pomidorów/pulpy pomidorowej
1/2 papryki czerwonej bio mrożonej (ok. 120g)
200 g pomidorków pelati (bez skórki) ze słoika lub mrożonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli morskiej
bulion z włoszczyzny (domowy)
suszone zioła, np oregano ekologiczne
Na grzanki:
2 kromeczki chleba orkiszowego - najlepiej własnego wypieku
oliwa z oliwek do skropienia
Na grzanki:
2 kromeczki chleba orkiszowego - najlepiej własnego wypieku
oliwa z oliwek do skropienia
ząbek czosnku
Przygotowanie:
3. Passatę pomidorową oraz pomidorki pelati połącz z kremem paprykowym, wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 min. Zupa ma być gęsta, kremowa, ale dość płynna.
Przygotowanie:
1. Namoczoną poprzedniego wieczoru, fasolkę, odsącz, a następnie zalej bulionem lub wodą przegotowaną. (Domowy bulion z warzyw - jak go łatwo zrobić, zobaczysz w przepisie Bulion warzywny).
2. Fasolkę zagotuj do miękkości, zwykle potrzeba na to ok. 1 godz. Paprykę pokrój w paseczki, ugotuj w wodzie z solą, zblenduj na krem.
3. Passatę pomidorową oraz pomidorki pelati połącz z kremem paprykowym, wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 min. Zupa ma być gęsta, kremowa, ale dość płynna.
4. Po zdjęciu z ognia dodaj oliwy, dopraw ziołami lub/i solą.
5. Zrób grzanki: kromeczki domowego chleba przekrój na pół, skrop ewentualnie oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku, podpiecz w piekarniku.
5. Zrób grzanki: kromeczki domowego chleba przekrój na pół, skrop ewentualnie oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku, podpiecz w piekarniku.
6. Po dwie grzaneczki połóż na dno głębokich talerzy, zalej gorącą zupą.
Moja rada:
Poprzedniego dnia fasolę trzeba zalać wodą w garnku i pozostawić na noc, żeby zmiękła.
Moja rada:
Poprzedniego dnia fasolę trzeba zalać wodą w garnku i pozostawić na noc, żeby zmiękła.
Lekka, nowoczesna wersja tradycyjnej zupy fasolowej :) Danie jest wegańskie, na domowym bulionie z warzyw, z dodatkiem grzanek z chleba własnego wypieku. Trzymajcie się ciepło! |