Polecam mój przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe! Szkoda, że nie mogę Wam przesłać tych wszystkich zapachów i aromatów z mojej kuchni. Odurzające i zachwycające! Najpyszniejsze zimowe ciasteczka!
Polecam je na poprawę humoru w taki dzień jak dziś. Są idealne na co dzień i od święta!
Oto mój przepis na kruche ciasteczka czekoladowe, maślane, kakaowe i pyszne, szybkie i proste do przygotowania:
Ciasteczka czekoladowe
Składniki na 24 ciasteczka:
380 g mąki pszennej (ekologicznej)
70 g kakao o niskiej zawartości tłuszczu
1/2 filiżanki cukru trzcinowego
1 paczka masła - 200 g
4 żółtka
Do dekoracji:
cukier puder (trzcinowy z tapioką)
ozdoby w kształcie serduszek z 2 gatunków czekolady
Przygotowanie:
1. Odważoną mąkę, kakao i cukier trzcinowy zmiksuj trzepaczkami. Dodaj schłodzoną i pokrojoną na małe kawałki paczkę masła. Ponownie wymieszaj ciasto krótko mikserem (teraz na wolnych obrotach), a następnie wyrób go w rękach, ucierając. Oddziel białka od żółtek.
2. Dodaj do masy same żółtka i delikatnie wymieszaj. Uformuj ciasto w kształcie walca i zawiń w folię spożywczą. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu zdejmij folię.
3. Krój na centymetrowe plastry i zagniataj małe placuszki o średnicy 8 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasteczka. Zapiekaj w średnio gorącym piecu 11-12 minut.
Moja rada:
Po wystudzeniu ciasteczka posyp cukrem pudrem z tapioką i udekoruj czekoladowymi serduszkami.
Ozdobione kawałkami czekolady białej i gorzkiej w kształcie serduszek, to coś pięknego.
Pozdrawiam. Amanda ❤
PS
A jaka jest TWOJA propozycja na ciasteczka do świątecznej kawy?