18 gru 2020

Ciasteczka czekoladowe czyli przepis na szczęście!

Fantastyczne ciasteczka, idealne do chrupania, które szybko znikają!  
 


 
 
Polecam mój przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe! Szkoda, że nie mogę Wam przesłać tych wszystkich zapachów i aromatów z mojej kuchni. Odurzające i zachwycające! Najpyszniejsze zimowe ciasteczka! 
Polecam je na poprawę humoru w taki dzień jak dziś. Są idealne na co dzień i od święta! 

 
Oto mój przepis na kruche ciasteczka czekoladowe, maślane, kakaowe i pyszne, szybkie i proste do przygotowania:
 
  
Ciasteczka czekoladowe 
 
Składniki na 24 ciasteczka:
380 g mąki pszennej (ekologicznej)
70 g kakao o niskiej zawartości tłuszczu
1/2 filiżanki cukru trzcinowego
1 paczka masła - 200 g
4 żółtka
 
Do dekoracji:
cukier puder (trzcinowy z tapioką) 
ozdoby w kształcie serduszek z 2 gatunków czekolady
 
Przygotowanie:
 
1. Odważoną mąkę, kakao i cukier trzcinowy zmiksuj trzepaczkami. Dodaj schłodzoną i pokrojoną na małe kawałki paczkę masła. Ponownie wymieszaj ciasto krótko mikserem (teraz na wolnych obrotach), a następnie wyrób go w rękach, ucierając. Oddziel białka od żółtek.
 
2. Dodaj do masy same żółtka i delikatnie wymieszaj. Uformuj ciasto w kształcie walca i zawiń w folię spożywczą. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu zdejmij folię.
 
3. Krój na centymetrowe plastry i zagniataj małe placuszki o średnicy 8 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasteczka. Zapiekaj w średnio gorącym piecu 11-12 minut. 
 


 
 
 
 
Moja rada:
Po wystudzeniu ciasteczka posyp cukrem pudrem z tapioką i udekoruj czekoladowymi serduszkami.
 

Ozdobione kawałkami czekolady białej i gorzkiej w kształcie serduszek, to coś pięknego.

Pozdrawiam. Amanda 
PS
A jaka jest TWOJA propozycja na ciasteczka do świątecznej kawy?