Wyjątkowy smakołyk oraz specjalny rytuał: cząstki owoców nabiera się na szpadki, zanurza w miseczce z sosem i następnie obtacza w wiórkach kokosowych. PYCHA!
Polecam przepis na Fondue [czytaj fą-di] z gorącą czekoladą, owocami i kokosem, idealny na specjalne okazje: na Walentynki, na romantyczny wieczór we dwoje albo na weekend. Przygotowanie deseru nie zajmie Ci więcej niż kilka minut! Jest duża dowolność w wyborze dodatków do tego deseru - weź po prostu te owoce i dodatki, które najbardziej lubisz!
Podaję składniki dla 2 osób, w razie potrzeby zwiększ podane ilości.
Czekoladowe Fondue - to prawdziwy smak raju!
Czekoladowe Fondue - to prawdziwy smak raju!
Bąbelki, czekolada i deser przygotowany z miłością ....
All you need is love, love, LOVE ... 🎵🎵❤️❤️
Składniki dla 2 osób:
125 g czekolady gorzkiej
kieliszek wina deserowego (marsala)
75 ml śmietany kremówki
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 słodkie gruszki
2 słodkie gruszki
200 g ulubionych suszonych owoców: daktyle (bez pestek), figi, morele
dodatki: wiórki kokosowe, szczypta cynamonu, migdały, ... etc.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, przekrój na pół, wydrąż środki. Wstaw na 10 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 250° C. Po upieczeniu pokrój w plasterki, posyp cynamonem.
2. Zrób sos: połam czekoladę na drobniejsze kawałki i powoli ogrzewaj z cukrem oraz śmietaną. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorący sos czekoladowy przelej do ładnej miseczki bezpośrednio przed podaniem na stół.
3. Przygotuj owoce: plasterki pieczonej gruszki i uprzednio sparzone wrzątkiem i namoczone w winie marsala suszone daktyle, morele, .... itp. ułóż dekoracyjnie na talerzu. Dosyp garść wiórków kokosowych.
4. Cząstki owoców nabieraj na szpadki, maczaj w sosie i następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych.
Moja rada:
Najlepsza będzie gorzka czekolada o zawartości kakao 70%-90%.
2. Zrób sos: połam czekoladę na drobniejsze kawałki i powoli ogrzewaj z cukrem oraz śmietaną. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorący sos czekoladowy przelej do ładnej miseczki bezpośrednio przed podaniem na stół.
3. Przygotuj owoce: plasterki pieczonej gruszki i uprzednio sparzone wrzątkiem i namoczone w winie marsala suszone daktyle, morele, .... itp. ułóż dekoracyjnie na talerzu. Dosyp garść wiórków kokosowych.
4. Cząstki owoców nabieraj na szpadki, maczaj w sosie i następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych.
Moja rada:
Najlepsza będzie gorzka czekolada o zawartości kakao 70%-90%.
Połam czekoladę na drobniejsze kawałki, a następnie powoli podgrzewaj z cukrem i śmietaną do całkowitego rozpuszczenia .... |
Jest całkowita dowolność w wyborze owoców i bakalii do tego deseru - weź po prostu te, które najbardziej lubisz 💓 |
Plasterki pieczonej gruszki i namoczone w winie marsala daktyle ułóż na talerzu, dosyp garść wiórków kokosowych. |
Specjalny rytuał: cząstki owoców nabieraj na szpadki, zanurzaj w czekoladowym sosie, a następnie obtaczaj w wiórkach .... |
Dobrej zabawy! 💓💓💓💓 |