Pyszne ciasteczka francuskie do kawy.
Tartaletki czyli mini tarty z kruchego ciasta, z mąki z migdałów, z kremową polewą z prawdziwej, gorzkiej czekolady, z dekoracją z truskawek i kokosu. To wykwintny i prosty do przygotowania deser do kawy.
Czekolada i truskawki to (jak wiadomo) fantastyczne poprawiacze humoru, a czekolada dodatkowo wzmacnia koncentrację i dodaje energii życiowej! Deser jest lekki, bez cukru. 💜
Mini tarty z migdałowego ciasta francuskiego. Z musem z czekolady, z kokosem i truskawkami. |
Tartaletki z kremem czekoladowym, kokosem i truskawkami
Ciasto:
175 g mąki migdałowej
165 g masła
185 ml wody
175 g mąki migdałowej
165 g masła
185 ml wody
Polewa z czekolady:
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka śmietanki 18%
Do dekoracji:
8 dużych truskawek świeżych/mrożonych
1 łyżka wiórków kokosowych
dodatkowo do foremek:
10 g masła
8 dużych truskawek świeżych/mrożonych
1 łyżka wiórków kokosowych
dodatkowo do foremek:
10 g masła
Przygotowanie:
1. Z wody, masła i z 2/3 podanej ilości mąki (ok. 115 g) zagnieć na stolnicy ciasto, stale podsypując mąki (łącznie ma wejść do ciasta 175 g mąki).
2. Ciasto zagniataj w palcach do momentu, aż masa wchłonie całkowicie podane ilości mąki oraz płynu i stanie się przyjemnie plastyczna. Wyrobione w ten sposób ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Potem na pół godziny wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
3. Foremki do mini tarty nasmaruj masłem. Spód foremek wyłóż ciastem. Widelcem zrób po kilka nakłuć w każdej foremce. Wstaw na 12 minut do nagrzanego piekarnika.
4. W tym czasie przygotuj truskawki oraz krem z czekolady. Wybierz 8 dorodnych truskawek, owoce umyj i usuń szypułki.
5. Krem czekoladowy: tabliczkę gorzkiej czekolady połam na drobniejsze cząstki, następnie wrzuć do małego garnuszka, dolej odrobinę śmietanki. Mieszaj łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy jednolitą, kremową masę.
Moja rada: