Przepis na jesień! Risotto z czarnym ryżem, z kawałkami dyni, syropem klonowym oraz pestkami dyni.
Pomysł na to danie przyszedł mi do głowy w jesiennym Sopocie. Sopot zachował urok starego kurortu - drewniane molo, stylowe kawiarenki, dawna architektura. Jesienią jest tu szczególnie pięknie i o wiele spokojniej niż w czasie sezonu, o czym mogłam się przekonać w czasie krótkiego wypadu nad morze. A dynia to takie jesienne warzywo.
Połączyłam ryż z dynią, syropem klonowym i pestkami dyni, co dało wyśmienity efekt. Polecam dynię hokkaido, bo nie wymaga obierania, a pieczenie wydobywa z niej pikantno-słodki smak. A jak niesamowicie wygląda na talerzu to połączenie czarnego z pomarańczowym!
To danie idealne na przyjęcie u Harry'ego Pottera! :) :) Sprawdzi się znakomicie na imprezę dla dzieci i nie tylko! :)
Czarne risotto z pieczoną dynią i syropem klonowym
Składniki na 3-4 osoby:
300 g ryżu integrale nerone
1 dynia hokkaido - ok. 2 kg
Na marynatę do dyni:
4 łyżki oliwy z oliwek
syrop klonowy - do smaku
1/2 łyżeczki soli morskiej
na bulion włoszczyzna
dodatkowo: świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
1. Z włoszczyzny zagotuj bulion. Ryż zalej bulionem po odcedzeniu warzyw i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wchłonie płyn. Uwaga: w przypadku czarnego ryżu czas gotowania wynosi ok. 40 minut.
2. Kawałki dyni, upieczone w marynacie z oliwy, soli morskiej i syropie klonowym, wymieszaj z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posyp danie uprażonymi pestkami dyni i udekoruj świeżymi ziołami.
Moja rada:
Pestek z dyni nie wyrzucaj. Przepłucz miąższ, wyjmij pestki i dorzuć na blaszkę kilka minut przed końcem pieczenia.
2. Kawałki dyni, upieczone w marynacie z oliwy, soli morskiej i syropie klonowym, wymieszaj z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posyp danie uprażonymi pestkami dyni i udekoruj świeżymi ziołami.
Moja rada:
Pestek z dyni nie wyrzucaj. Przepłucz miąższ, wyjmij pestki i dorzuć na blaszkę kilka minut przed końcem pieczenia.