Błyskawiczny sposób na eleganckiego mazurka.
Wystarczy opakowanie wafli, garść ulubionych bakalii, gotowa masa kajmakowa i trochę fantazji przy dekorowaniu! Oto i mój przepis na wielkanocny mazurek bez pieczenia, przygotujesz go w 15 minut :)
Wystarczy opakowanie wafli, garść ulubionych bakalii, gotowa masa kajmakowa i trochę fantazji przy dekorowaniu! Oto i mój przepis na wielkanocny mazurek bez pieczenia, przygotujesz go w 15 minut :)
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Składniki:
1 opakowanie wafli (w prostokątnym kształcie)
1 opakowanie masy kajmakowej o smaku truflowym
1 słoiczek konfitur figowych
100 g migdałów ze skórką
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu leśnego ekologicznego
suszone daktyle i morele
kilka orzechów włoskich
1 opakowanie masy kajmakowej o smaku truflowym
1 słoiczek konfitur figowych
100 g migdałów ze skórką
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu leśnego ekologicznego
suszone daktyle i morele
kilka orzechów włoskich
1. Przekładanie: mazurek kajmakowy składa się z trzech warstw wafli ułożonych jeden na drugim. Pierwszy wafel posmaruj cienko konfiturą figową.
2. Przykryj kolejnym waflem, jego wierzch posmaruj masą kajmakową o smaku truflowym. Połóż trzeci wafel. Przykryj folią, obciąż i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
2. Przykryj kolejnym waflem, jego wierzch posmaruj masą kajmakową o smaku truflowym. Połóż trzeci wafel. Przykryj folią, obciąż i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
3. Dekorowanie: bakalie opłucz, namocz w miodzie. Wierzch mazurka posmaruj cienką warstwą masy kajmakowej o smaku truflowym, tak żeby była widoczna struktura wafla - delikatna krateczka.
4. Za pomocą wiórków kokosowych zrób na środku wafla dekoracyjny wzór, przypominający płatki kwiatów. W fantazyjny sposób rozłóż wokół bakalie - suszone daktyle i morele. Na końcu ułóż migdały oraz połówki orzechów włoskich. Powstanie fantazyjna mozaika.
4. Za pomocą wiórków kokosowych zrób na środku wafla dekoracyjny wzór, przypominający płatki kwiatów. W fantazyjny sposób rozłóż wokół bakalie - suszone daktyle i morele. Na końcu ułóż migdały oraz połówki orzechów włoskich. Powstanie fantazyjna mozaika.