Wyobrażacie sobie muffinki bananowe z mąki pełnoziarnistej, z chrupiącą, migdałową posypką, z kubkiem aromatycznej kawy na śniadanie. Czego chcieć więcej?
Dawno nie robiłam muffinek i naszła mnie ochota, żeby je upiec. Takie oto muffinki FIT, są nie tylko zdrowe, (bo mają mnóstwo wartości odżywczych), ale i niskokaloryczne. Nawet, jeśli jesteście na diecie, możecie sobie pozwolić na jedną małą muffinkę na śniadanie. W porównaniu z tradycyjnymi babeczkami czy muffinami, nie zawierają białego cukru, ani proszku do pieczenia, ani żadnych innych sztucznych dodatków. Upieczone z dwóch gatunków mąki (w tym razowej), z dodatkiem jogurtu naturalnego i bananów. Zamiast masła użyłam oliwy z oliwek.
Wystarczy wymieszać składniki i po 25 minutach, pyszne i gorące muffinki gotowe do spożycia! :)
Dawno nie robiłam muffinek i naszła mnie ochota, żeby je upiec. Takie oto muffinki FIT, są nie tylko zdrowe, (bo mają mnóstwo wartości odżywczych), ale i niskokaloryczne. Nawet, jeśli jesteście na diecie, możecie sobie pozwolić na jedną małą muffinkę na śniadanie. W porównaniu z tradycyjnymi babeczkami czy muffinami, nie zawierają białego cukru, ani proszku do pieczenia, ani żadnych innych sztucznych dodatków. Upieczone z dwóch gatunków mąki (w tym razowej), z dodatkiem jogurtu naturalnego i bananów. Zamiast masła użyłam oliwy z oliwek.
Wystarczy wymieszać składniki i po 25 minutach, pyszne i gorące muffinki gotowe do spożycia! :)
Muffinki pełnoziarniste z bananami
Składniki na 8 muffinek:
350 g mąki typu orkisz pełnoziarnistej
150 g mąki owsianej
4 łyżki płatków owsianych razowych
2 jajka
300 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
Na kruszonkę:
3 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
1. Składniki suche: oba rodzaje mąki (orkisz i owsianą) odważ, a następnie przesyp do miski miksera. Dodaj do mąki cukier trzcinowy, płatki owsiane i wymieszaj.
2. Zrób dołek i wybij jajka. Połącz składniki mokre (jogurt, oliwę z oliwek) i dodaj do mąki. Całość wymieszaj trzepaczkami. Zblenduj albo rozgnieć widelcem (obrane ze skórki) banany. Dodaj do ciasta zmiksowane banany i całość wymieszaj łyżką.
3. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C (funkcja góra dół). Foremki na babeczki (muffinki) napełnij ciastem. Pozostaw w piecu na 25 - 30 minut.
Moja rada:
Na 3 minuty przed końcem pieczenia, posyp je płatkami migdałów i wstaw ponownie do piekarnika. Muffinki będą bardziej chrupiące.
1. Składniki suche: oba rodzaje mąki (orkisz i owsianą) odważ, a następnie przesyp do miski miksera. Dodaj do mąki cukier trzcinowy, płatki owsiane i wymieszaj.
2. Zrób dołek i wybij jajka. Połącz składniki mokre (jogurt, oliwę z oliwek) i dodaj do mąki. Całość wymieszaj trzepaczkami. Zblenduj albo rozgnieć widelcem (obrane ze skórki) banany. Dodaj do ciasta zmiksowane banany i całość wymieszaj łyżką.
3. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C (funkcja góra dół). Foremki na babeczki (muffinki) napełnij ciastem. Pozostaw w piecu na 25 - 30 minut.
Moja rada:
Na 3 minuty przed końcem pieczenia, posyp je płatkami migdałów i wstaw ponownie do piekarnika. Muffinki będą bardziej chrupiące.
![]() |
Przepis na muffinki jest dziecinnie prosty - wystarczy wymieszać składniki .... |
![]() |
.... a z migdałową posypką, muffinki będą jeszcze pyszniejsze i bardziej chrupiące .... |
![]() |
I jeszcze, żeby ktoś podał je do łóżka .... ;) Ale to już musicie sobie załatwić we własnym zakresie, ja tylko dzielę się przepisem (ha ha ha) :) |