14 mar 2018

Ryż na mleku kokosowym z bananami

Lekki, zdrowy i odżywczy deser z bananów, mleka kokosowego i ryżu jaśminowego. Zdrowe słodkości są (nie tylko) dla dzieci!

 


Z orzechami włoskimi (zdrowe!) i z cynamonem dla zapachu! Oraz oczywiście z bananami w sosie miodowym! Taki ryż idealnie sprawdzi się na śniadanie albo podwieczorek. A Ty nie spędzisz dużo czasu w kuchni, ponieważ przygotowanie zajmuje nie więcej niż piętnaście minut i jest bardzo łatwe, poradzi sobie nawet dziecko. :)

A oto i przedstawiam mój prosty sposób na aromatyczny ryż na mleku, na słodko z bananami smażonymi w maśle i miodzie, z cynamonem:

Ryż na mleku kokosowym z bananami

Składniki (na 2 porcje):
100 g ryżu jaśminowego
1 filiżanka mleka kokosowego
szczypta soli morskiej
1 filiżanka wody


Na sos:
2 łyżki miodu gryczanego ekologicznego
2 dojrzałe banany - najlepiej odmiana sweet 
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 łyżka masła
szczypta cynamonu
wiórki z kokosa

Do dekoracji:
garść orzechów włoskich 
 
Przygotowanie:
1. Przygotuj ryż: nastaw garnek, wlej 200 ml wody i doprowadź ją do wrzenia. Delikatnie wrzuć 100 g ryżu jaśminowego. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Gotuj 12 minut, aż ryż stanie się miękki. 
 
2. W tym czasie, kiedy ryż się gotuje, przygotuj owoce: banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm. W głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj pokrojonego banana, dodaj 1 łyżeczkę cukru, na końcu dosyp szczyptę cynamonu. Podsmaż na wolnym ogniu przez jedną do dwóch minut, stale mieszając.
 
3. Przygotuj sos: miód rozprowadź niewielką ilością ciepłej, nie gorącej wody. Sos miodowy dodaj do bananów i wyłącz piec, zamieszaj całość i już nie gotuj.
 
4. W tym czasie ryż jaśminowy jest już lekko podgotowany. Jeśli gotujesz ryż w torebce, teraz ją zdejmij i sypki zalej filiżanką mleka kokosowego. Następnie zostaw na małym ogniu na kolejne kilka minut, aż ryż całkowicie wchłonie mleko.
 
Podanie i dekoracja: 
Ugotowany w mleku kokosowym ryż jaśminowy, wymieszaj z podsmażonymi w maśle, bananami i miodem. Przekładaj ciepły ryż na talerze, posypuj szczyptą cynamonu i dekoruj połówkami orzechów włoskich oraz plasterkami bananów.
 
Moja rada #1
Ponieważ ryż jaśminowy bardzo szybko wchłania wodę i mleko kokosowe, nie odchodź od pieca w trakcie gotowania ryżu! Stale mieszaj go łyżką a w razie potrzeby dolej trochę płynu. 

Moja rada #2
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.

             .... i pyszny ryż na słodko z miodem, cynamonem, mlekiem kokosowym i bananami gotowy do spożycia! :)