Lekkie i pyszne danie z makaronu. Z kawałkami łososia pieczonego w ziołach i cytrynie, z dodatkiem grillowanych pomidorów. Pomysł na szybki obiad albo kolację.
Pieczony łosoś, podany z makaronem tagliatelle i pomidorkami koktajlowymi. Uwielbiam ten rustykalny włoski makaron jajeczny "tagliatelle capricciose" - w żółtym kolorze i z charakterystyczną falbanką. Makaron ten bardzo pięknie wygląda na talerzu, jest delikatny w smaku i tworzy idealną kompozycję smakową z łososiem i pomidorkami (ale oczywiście, możesz dodać makaron jaki masz w domu). Przygotowanie dania jest niezwykle proste. Łososia można upiec poprzedniego dnia i przechować w lodówce, a jak będzie potrzebny, dogotować szybko makaron, wymieszać z kawałkami ryby i pieczonymi pomidorkami. Oto przepis na szybki makaron z łososiem na lekki obiad albo lunch ....
Pyszne, zdrowe danie w 15 minut gotowe .... Smakuje wyśmienicie! :)
Makaron z łososiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki dla 3 osób:
filet z łososia ok. 300 g (bez skóry)
250 g makaronu włoskiego "tagliatelle capricciose"
1 op. pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
suszony rozmaryn, oregano
Przygotowanie:
1. Upiecz łososia zgodnie z przepisem na Łososia pieczonego w sosie ziołowo-cytrynowym. [Link]
2. Pod koniec pieczenia ryby, dołóż pomidorki koktajlowe. Zostaw w piekarniku do momentu, aż łosoś i pomidorki będą dobrze upieczone.
3. W tym czasie ugotuj makaron. Upieczonego łososia rozdrobnij widelcem na spore kawałki, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przełóż na talerze, udekoruj grillowanymi pomidorkami.
Moja rada #1
Makaron tagliatelle capricciose wymaga krótszego czasu gotowania, ok. 4-5 minut.
Moja rada #2
Pomidorki zapiekaj w piecu krócej niż rybę czyli ok. 7-10 minut.