Kaszka manna na mleku migdałowym. A do tego pieczone gruszki z cynamonem i płatki migdałów oraz kandyzowana w cukrze trzcinowym żurawina. Niebo w gębie!
Mój ulubiony przepis na deser z kaszą manną, lekki, o kremowej konsystencji, z dodatkiem bakalii i owoców - smaczny, zdrowy i super łatwy! Ten deser smakuje zwłaszcza dzieciom i osobom na diecie wegańskiej (wegetariańskiej). Ale najlepiej zjeść go również samemu, aby znowu przez chwilę poczuć się dzieckiem :)
Deser z kaszy manny z gruszkami
Składniki dla 2 osób:
2 dojrzałe gruszki
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
Na kaszkę (2 babeczki):
1 filiżanka kaszy manny
2 filiżanki mleka migdałowego
2 łyżki cukru trzcinowego
Kandyzowana żurawina:
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
1/2 filiżanki wody
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, przekrój na połówki oraz usuń gniazda nasienne. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem oraz płatkami migdałów i zapiekaj ok. 20 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
2. Przygotuj kaszkę: odmierz 2 filiżanki mleka migdałowego i zagotuj z cukrem trzcinowym. Do gotującego się mleka dodawaj stopniowo kaszkę. Gotuj ok. 1-2 minuty, stale mieszając, żeby się nie przykleiła do dna.
3. Ugotowaną na gęsto kaszkę przełóż do filiżanek, w których odmierzałaś składniki. Filiżanki z kaszką ustaw na środku talerzyka deserowego dnem do góry i odstaw na kilka minut, żeby nadać kształt babeczek.
4. W tym czasie przygotuj żurawinę: odmierz 2 łyżki suszonej żurawiny, zalej niewielką ilością wody (ok. 1/2 filiżanki), dodaj cukier trzcinowy, cynamon i pogotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż żurawina wchłonie płyn. Zdejmij delikatnie filiżanki, zachowując kształt babeczek.
Moja rada:
Obok babeczek z kaszy manny rozłóż połówki upieczonych gruszek, udekoruj płatkami migdałów i kandyzowaną w cukrze trzcinowym żurawiną. Smacznego!
2. Przygotuj kaszkę: odmierz 2 filiżanki mleka migdałowego i zagotuj z cukrem trzcinowym. Do gotującego się mleka dodawaj stopniowo kaszkę. Gotuj ok. 1-2 minuty, stale mieszając, żeby się nie przykleiła do dna.
3. Ugotowaną na gęsto kaszkę przełóż do filiżanek, w których odmierzałaś składniki. Filiżanki z kaszką ustaw na środku talerzyka deserowego dnem do góry i odstaw na kilka minut, żeby nadać kształt babeczek.
4. W tym czasie przygotuj żurawinę: odmierz 2 łyżki suszonej żurawiny, zalej niewielką ilością wody (ok. 1/2 filiżanki), dodaj cukier trzcinowy, cynamon i pogotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż żurawina wchłonie płyn. Zdejmij delikatnie filiżanki, zachowując kształt babeczek.
Moja rada:
Obok babeczek z kaszy manny rozłóż połówki upieczonych gruszek, udekoruj płatkami migdałów i kandyzowaną w cukrze trzcinowym żurawiną. Smacznego!