Ameryka gości dziś w Warszawie, więc nie może być inaczej, w mojej kuchni zagościły burgery! Te domowe burgery z łososia są pyszne i fit, a wykonanie prostsze, niż myślisz. Burgery sprawdzą się na weekend, na imprezę dla dzieci, na wycieczkę za miasto, na szybki lunch. Można wykorzystać kawałek pieczonego filetu z łososia, który pozostał z obiadu (albo od razu upiec więcej, tak jak ja to robię). Po usmażeniu kotlecików, wystarczy podpiec połówki bułek w tosterze, co zajmuje tylko chwilę, posmarować sosem, obłożyć kotlecikami i sałatą rzymską i .... burgery z łososia gotowe! :)
Teraz całkiem spokojnie wypiję trzecią kawę (sorry, taką dziś mamy pogodę na kawę!) i pooglądam w komputerze zdjęcia z ostatnich wakacji ....
Odliczanie do urlopu czas zacząć! :)
Burgery z łososia
Składniki na 4 burgery:
4 duże bułki pszenne (z dobrej piekarni, bez polepszaczy)
500 g filetu z łososia bez skóry
Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majonezu light
1 mała łyżeczka musztardy
sól morska, suszone oregano do smaku
Dodatkowo:
główka sałaty rzymskiej
Przygotowanie:
1. Przygotuj łososia według mojego przepisu na Łososia pieczonego w sosie ziołowo-cytrynowym.
2. Upieczonego łososia dobrze rozgnieć widelcem, masa nie musi być idealnie gładka. Całość podziel na 4 porcje. Z każdej porcji uformuj w rękach kotlet o grubości ok. 2-2,5 cm.
3. Czerwoną cebulę opłucz, obierz z zewnętrznych warstw, pokrój na piórka (cienkie plasterki). Na patelni podgrzej oliwę lub olej do smażenia, dodaj piórka cebuli, podsmaż. Delikatnie dodaj kotlety i smaż z każdej strony, aż zbrązowieją. Wersja fit: upiecz kotleciki w piekarniku.
4. Bułki przekrój na pół, lekko podpiecz w tosterze. Wymieszaj składniki sosu. Spody bułek posmaruj sosem, przykryj listkiem sałaty, połóż usmażony kotlet i cebulkę. Przykryj wierzchem bułki.
Moja rada:
Burgery z łososia smakują zarówno gorące, jak i na zimno, podane na liściach sałaty rzymskiej.