Fajny przepis na lekki i łatwy do przygotowania makaron. Z brokułem i czosnkiem na zdrowie!
Wybrałam makaron farfalle - po włosku motylki - bardzo wiosennie, prawda? Makaron ma oryginalny kształt i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Stanowi świetną bazę do przygotowywania fantazyjnych dań - zarówno na co dzień jak i od święta. Może być przystawką, gorącą kolacją, szybkim lunchem. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste i nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Sałatka smakuje na zimno jak i na ciepło. Podawaj ją z serkiem ricotta i jogurtem, lub jeśli wolisz z samym jogurtem. Możesz ją przygotować poprzedniego dnia, spakować na lunch i wziąć do pracy na drugie śniadanie ....
Pasta con i broccoli. Makaron z brokułami
Składniki dla 3-4 osób:
1 świeży brokuł (główka)
300 g makaronu farfalle
1 op. serka włoskiego ricotta
1 op. gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku eko
sól morska
plasterki cytryny
ząbek czosnku eko
sól morska
plasterki cytryny
Przygotowanie:
1. Umyty brokuł podziel delikatnie na różyczki, przełóż do garnka. Gotuj w wodzie z solą i podsmażonym wcześniej ząbkiem czosnku. Brokuł nie może się rozgotować, bo się rozpadnie (wystarczą 3-4 minuty).
2. Odważ makaron. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby makaron pozostał sprężysty czyli al dente.
2. Odważ makaron. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby makaron pozostał sprężysty czyli al dente.
3. Ugotowany makaron przełóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż różyczki brokuła i polej całość oliwą z oliwek. Przed podaniem udekoruj łyżką sera ricotta wymieszanego z jogurtem naturalnym oraz plasterkami cytryny.
Moja rada:
Makaron z brokułami sprawdzi się na co dzień jako dietetyczne danie główne albo lekka przystawka do ryby.