3 kwi 2017

Pasta con i broccoli. Makaron z brokułami

Fajny przepis na lekki i łatwy do przygotowania makaron.  Z brokułem i czosnkiem na zdrowie!
 
 


Wybrałam makaron farfalle  - po włosku motylki - bardzo wiosennie, prawda? Makaron ma oryginalny kształt i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Stanowi świetną bazę do przygotowywania fantazyjnych dań - zarówno na co dzień jak i od święta. Może być przystawką, gorącą kolacją, szybkim lunchem. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste i nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Sałatka smakuje na zimno jak i na ciepło. Podawaj ją z serkiem ricotta i jogurtem, lub jeśli wolisz z samym jogurtem. Możesz ją przygotować poprzedniego dnia, spakować na lunch i wziąć do pracy na drugie śniadanie ....  

Pasta con i broccoli. Makaron  z brokułami

Składniki dla 3-4 osób:
1 świeży brokuł (główka)
300 g makaronu farfalle
1 op. serka włoskiego ricotta
1 op. gęstego jogurtu naturalnego  
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku eko
sól  morska
plasterki cytryny

Przygotowanie:
1. Umyty brokuł podziel delikatnie na różyczki, przełóż do garnka. Gotuj w wodzie z solą i podsmażonym wcześniej ząbkiem czosnku. Brokuł nie może się rozgotować, bo się rozpadnie (wystarczą 3-4 minuty).

2. Odważ makaron. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby makaron pozostał sprężysty czyli al dente.
 
3. Ugotowany makaron przełóż na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż różyczki brokuła i polej całość oliwą z oliwek. Przed podaniem udekoruj łyżką sera ricotta wymieszanego z  jogurtem naturalnym oraz plasterkami cytryny.

Moja rada:
Makaron z brokułami sprawdzi się na co dzień jako dietetyczne danie główne albo lekka przystawka do ryby.