20 mar 2017

Makaronowe muszle nadziewane ricottą z wiosennymi szparagami

Pomysł na wiosenny, lekki i zdrowy obiad z makaronem czyli muszle makaronowe  conchiglioni z farszem z 2 gatunków sera włoskiego. Z  dodatkiem ulubionych warzyw są wyśmienite!

 


Szybki przepis na muszle makaronowe, faszerowane serem na włoski sposób: wystarczy przygotować farsz z ricotty, wymieszanej z utartym serem pecorino, szczyptą soli i przyprawami. W tym czasie makaron ugotował się praktycznie sam. Tylko posoliłam wodę do smaku i raz czy dwa zamieszałam, żeby się nie przykleił do dna. Po ugotowaniu makaronu farsz serowy nałożyłam łyżeczką. Podałam makaron conchiglioni z zielonymi szparagami z wody, talarkami marchewki i upieczonymi w piekarniku pomidorkami koktajlowymi.



Makaron muszle nadziewane 
ricottą z wiosennymi warzywami
 
Składniki dla 4 osób: 
350 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
250 g zielonych szparagów
2 średnie marchewki
1-2 gałązki pomidorków koktajlowych 
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli morskiej 

Na farsz:
500 g sera ricotta
50 g włoskiego sera pecorino lub parmezanu 
szczypta soli
1/2 łyżeczki suszonego oregano 

Przygotowanie: 
1. Szparagi obierz, podziel na kawałki, marchewkę obierz i pokrój na talarki. Warzywa duś kilka minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, dodaj łyżkę masła. 

2. Ugotuj makaron: duże muszle gotuj ok. 15 minut czyli o 6-7 min. dłużej, niż drobne makarony.

3. W tym czasie przygotuj farsz: ricottę wymieszaj z utartym pecorino albo parmezanem, dodaj szczyptę soli i przyprawy. Po ugotowaniu makaronu, nakładaj farsz łyżeczką. Muszle układaj na talerzach.

4. Nadziewane muszle podawaj z ugotowanymi szparagami, talarkami marchewki oraz z pomidorkami koktajlowymi.  

Moja rada #1
Makaron conchiglioni czyli muszle faszerowane serem na włoski sposób to atrakcyjna  przystawka do obiadu, przed daniem głównym, a jeśli jesteś na diecie, może zastąpić cały obiad.

Moja rada #2
Jeśli wolisz bardziej chrupiące muszle, możesz dodatkowo zapiec je kilka minut w piekarniku. To jest też sposób na wykorzystanie makaronu, który pozostał z obiadu.