27 kwi 2017

Kotleciki rybne z łososia


Pyszne kotleciki z pieczonego łososia i papryki. Lekkie i chrupiące!
 
 

Chociaż Fishcakes czyli kotlety rybne (albo placki rybne), przygotowuje się je z białej ryby z  ziemniakami, ja zrobiłam własną wersję, lekką i wiosenną, bez dodatku ziemniaków, ale za to z pieczonym łososiem i papryką (czerwoną i żółtą) i dodatkiem grzanek z bułki.  Pieczonego łososia (PRZEPIS) rozgniatam widelcem, dodaję pokrojoną upieczoną paprykę i okruchy bułki. Nie używam miksera, wolę, kiedy masa nie jest idealnie gładka i wyczuwalne są kawałki papryki i łososia. Następnie dzielę na porcje i formuję w rękach zgrabne kotleciki. Dwa warianty pieczenia opisuję poniżej. Uwaga: rybę można też upiec poprzedniego dnia albo wykorzystać resztki, które pozostały z obiadu!

Kotlety rybno-paprykowe to świetny pomysł na imprezę z przyjaciółmi, na weekend, na grilla, na zdrowy lunch, do kanapek, na wycieczkę za miasto, ... itd., .... itp.

Dobrej zabawy! :) 
 
Kotleciki rybne z łososia
 
Składniki (na 5-6 kotlecików):
600 g świeżego filetu z łososia bez skóry
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
sok z połowy cytryny
1 papryka żółta 
1 papryka czerwona
2 duże bułki pszenne (grzanki z bułki)
oliwa lub olej

1 czerwona cebula
 
Przygotowanie:
 
1. Przygotuj łososia według mojego PRZEPISU na ŁOSOSIA PIECZONEGO (klik) w sosie ziołowo-cytrynowym.

2. Przygotuj paprykę: obie papryki (żółtą i czerwoną) umyj, przekrój na połówki i wyjmij środek z pestkami. Odetnij zielone ogonki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Upieczone papryki odstaw do schłodzenia, a po wystygnięciu pokrój w dość małą kostkę (około 1 cm).   

3. Upieczonego łososia dobrze rozgnieć widelcem, masa nie musi być idealnie gładka. Wymieszaj z upieczoną i pokrojoną w drobną kostkę papryką i okruchami/podpieczonymi w tosterze grzankami z bułki.
 
4. Tak przygotowaną masę rybno-paprykowo-chlebową podziel na 5-6 porcji. Z każdej porcji uformuj w rękach kotlet o grubości ok. 2-2,5 cm i następnie upiecz/usmaż. Dwa warianty do wyboru:

5. Smażenie na patelni: czerwoną cebulę opłucz, obierz z zewnętrznych warstw, pokrój na piórka (cienkie plasterki). Na patelni podgrzej oliwę lub olej do smażenia, dodaj piórka cebuli, podsmaż. Delikatnie dodaj kotlety i smaż z każdej strony, aż zbrązowieją.
 
6. Pieczenie w piekarniku: kotleciki włóż do pieca z funkcją grilla i piecz z każdej strony do ładnego zrumienienia albo zapiekaj normalnie w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym).
 
Moja rada #1 
Papryki włóż do gorącego piekarnika i piecz tak długo, aż skórka się pomarszczy i zbrązowieje, a wtedy łatwo je obierzesz.

Moja rada #2
Kotleciki połóż na gorącą patelnię (szybsza wersja) albo na grilla/do piekarnika (zdrowsza wersja, zdecydowanie preferowana przeze mnie).
Bez względu na to, na którą wersję Ty się zdecydujesz, smaż kotlety z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.