Nie ma nic lepszego na poprawę humoru, niż zapiekanka z kalafiora, z pomidorami i pikantnym włoskim serem! :D
O smaku tego dania decydują dodatki - gęsty, aromatyczny sos z pomidorów oraz gorgonzola. Gorgonzola to włoski ser typu blue, który dostępny jest w dwóch podstawowych smakach: jeśli wolisz łagodny smak potraw wybierz wersję dolce, jeśli wolisz dania wyrazistsze w smaku wybierz piccante .... Polecam moją kalafiorową zapiekankę wiosenną porą, bo jest smaczna, szybka, niskokaloryczna, a co najważniejsze super łatwa do przygotowania!
Składniki:
1 główka kalafiora
500 g pomidorów malinowych
3 łyżki oliwy z oliwek
25-30 g masła
plaster, ok. 100-120 g sera gorgonzola dolce
suszone oregano
sól morska
Przygotowanie:
1. Kalafiora umyj, wytnij twardą końcówkę, podziel na różyczki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-12 min., kalafior ma pozostać lekko chrupki.
2. Połowę pomidorów zmiksuj, resztę pokrój w spore cząstki (nie muszą być idealnie regularne). Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i oregano. Wymieszaj całość.
3. Podgotowane cząstki kalafiora przełóż do foremki do zapiekania. Polej sosem z pomidorów i posyp okruchami sera. Zapiekaj krótko w gorącym piekarniku. Podawaj gorące z grzankami, do steków z łososia, itp.

2. Połowę pomidorów zmiksuj, resztę pokrój w spore cząstki (nie muszą być idealnie regularne). Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i oregano. Wymieszaj całość.
3. Podgotowane cząstki kalafiora przełóż do foremki do zapiekania. Polej sosem z pomidorów i posyp okruchami sera. Zapiekaj krótko w gorącym piekarniku. Podawaj gorące z grzankami, do steków z łososia, itp.