24 kwi 2017

Kalafior zapiekany z gorgonzolą i salsą pomidorową

Nie ma nic lepszego na poprawę humoru, niż zapiekanka z kalafiora, z pomidorami i pikantnym włoskim serem! :D
 



O smaku tego dania decydują dodatki - gęsty, aromatyczny sos z pomidorów oraz gorgonzola. Gorgonzola to włoski ser typu blue, który dostępny jest w dwóch podstawowych smakach: jeśli wolisz łagodny smak potraw wybierz wersję dolce, jeśli wolisz dania wyrazistsze w smaku wybierz piccante .... Polecam moją kalafiorową zapiekankę wiosenną porą, bo jest smaczna, szybka, niskokaloryczna, a co najważniejsze super łatwa do przygotowania!
 
 
Przepis: Kalafior zapiekany z gorgonzolą i salsą pomidorową

Składniki: 
1 główka kalafiora
500 g pomidorów malinowych
3 łyżki oliwy z oliwek
25-30 g masła
plaster, ok. 100-120 g sera gorgonzola dolce
suszone oregano
sól morska 

Przygotowanie: 

1. Kalafiora umyj, wytnij twardą końcówkę, podziel na różyczki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-12 min., kalafior ma pozostać  lekko chrupki. 

2. Połowę pomidorów zmiksuj, resztę pokrój w spore cząstki (nie muszą być idealnie regularne). Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i oregano. Wymieszaj całość.

3. Podgotowane cząstki kalafiora przełóż do foremki do zapiekania. Polej sosem z pomidorów i posyp okruchami sera. Zapiekaj krótko w gorącym piekarniku. Podawaj gorące z grzankami, do steków z łososia, itp.