Zielone szparagi tworzą idealną kompozycję smakową i kolorystyczną z pikantnym serem brie i chrupiącymi grzankami.
Sezon na szparagi się zaczyna! Zielone szparagi podaję zapiekane z serem pleśniowym na grzankach. To lekkie i łatwe danie ze szparagami, które idealnie komponuje się z kieliszkiem szampana, jako elegancka przystawka na letni brunch, party w ogrodzie albo na majowy piknik.
Grzanki z serem i szparagami, podane z kieliszkiem prosecco, to mój pomysł na niedzielny lunch lub przystawkę na imprezę.
Wesołej zabawy! :)
Zielone szparagi na grzankach z kremowym serkiem brie
2 pęczki zielonych szparagów (500 g)
4 duże bułki grahamki lub bułki z ziarnami
200 g sera pleśniowego brie
oliwa z oliwek
sól morska
świeże gałązki ziół - pietruszka, oregano
dodatkowo: butelka wina musującego
Przygotowanie:
1. Obierz i ugotuj szparagi w lekko osolonej wodzie. Podręczniki do gotowania zalecają, by nie obierać zielonych szparagów - ja jednak wolę je obrane ze skórki.
2. Bułki przekrój wzdłuż na połówki i podpiecz lekko w tosterze albo piekarniku. Ugotowane szparagi oraz kawałki sera pleśniowego rozłóż na podpieczonych grzaneczkach. Skrop oliwą z oliwek.
3. Tak przygotowane bułeczki wstaw do zapiekania do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.
Moja rada:
Przed podaniem grzanki udekoruj gałązkami świeżych ziół. Podawaj na przystawkę z kieliszkiem wina musującego.
1. Obierz i ugotuj szparagi w lekko osolonej wodzie. Podręczniki do gotowania zalecają, by nie obierać zielonych szparagów - ja jednak wolę je obrane ze skórki.
2. Bułki przekrój wzdłuż na połówki i podpiecz lekko w tosterze albo piekarniku. Ugotowane szparagi oraz kawałki sera pleśniowego rozłóż na podpieczonych grzaneczkach. Skrop oliwą z oliwek.
3. Tak przygotowane bułeczki wstaw do zapiekania do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj kilka minut, aż do rozpuszczenia sera.
Moja rada:
Przed podaniem grzanki udekoruj gałązkami świeżych ziół. Podawaj na przystawkę z kieliszkiem wina musującego.