28 kwi 2017

Zielone szparagi zapiekane na chrupiących grzankach z kremowym serkiem brie

Zielone szparagi tworzą idealną kompozycję smakową i kolorystyczną z pikantnym serem brie i chrupiącymi grzankami.
 
 


Sezon na szparagi się zaczyna! Zielone szparagi podaję zapiekane z serem pleśniowym na grzankach. To lekkie i łatwe danie ze szparagami, które idealnie komponuje się z kieliszkiem szampana, jako elegancka przystawka na letni brunch, party w ogrodzie albo na majowy piknik.

Grzanki z serem i szparagami, podane z kieliszkiem prosecco,  to mój pomysł na niedzielny lunch lub przystawkę na imprezę.

Wesołej zabawy! :) 

Zielone szparagi na grzankach z kremowym serkiem brie

Składniki na 8 grzanek: 
2 pęczki zielonych szparagów (500 g)
4 duże bułki grahamki lub  bułki z ziarnami 
200 g sera pleśniowego brie
oliwa z oliwek
sól morska
świeże gałązki ziół - pietruszka, oregano 
dodatkowo: butelka wina musującego

Przygotowanie: 
1. Obierz i ugotuj szparagi w lekko osolonej wodzie.  Podręczniki do gotowania zalecają, by nie obierać zielonych szparagów - ja jednak wolę je obrane ze skórki.

2. Bułki przekrój wzdłuż na połówki i podpiecz lekko w tosterze albo piekarniku. Ugotowane szparagi oraz kawałki sera pleśniowego rozłóż na podpieczonych grzaneczkach. Skrop oliwą z oliwek.

3. Tak przygotowane bułeczki wstaw do zapiekania do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj kilka minut, aż do rozpuszczenia sera. 

Moja rada:
Przed podaniem grzanki udekoruj gałązkami świeżych ziół. Podawaj na przystawkę z kieliszkiem wina musującego.