15 mar 2017

Pasta z tuńczyka do kanapek - do przygotowania w 5 minut!


Pasta z tuńczyka to świetny i szybki pomysł na zrobienie pysznych kanapek z pastą rybną. 
 


Jak zrobić pastę z tuńczyka na kanapki? Tuńczyka z puszki wystarczy, że wymieszam z podanymi poniżej składnikami. Pastą rybną posmaruję kromeczki bagietki lub chleba, udekoruję tym, co mam pod ręką, np. oliwkami, plasterkami ogórka lub pomidora, świeżymi ziołami albo kwiatami (tak, jak ja zrobiłam!). Kanapeczki podam z filiżanką gorącej herbaty lub kieliszkiem białego wina - wszystko zależy od okazji! Kanapki z pastą z tuńczyka będą idealne na lunch, jako przekąska w ciągu dnia, na imprezę, dla dzieci, na podwieczorek albo kolację.

Kanapki z tuńczykiem mają też wszechstronne zastosowanie "na wynos": jako drugie śniadanie, na piknik, na wycieczkę.

Byle do lata! :)


 
Pasta z tuńczyka do kanapek

Składniki:
Na pastę rybną:
2 op. tuńczyka "tonno al naturale" (w sosie własnym)
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki oregano bio

Na kanapki:

chlebek pszenny/kukurydziany/lub inny wg upodobania 


Przygotowanie:
1. Tuńczyka odsącz z zalewy, następnie rybkę rozgnieć widelcem (ewentualnie wrzuć do blendera). Dodaj pozostałe składniki pasty: musztardę, oliwę, sól i zioła. Wymieszaj - pasta nie musi mieć idealnie gładkiej konsystencji.

2. Chlebek kukurydziany pokrój na kromeczki i odkrój skórkę (chyba, że wolisz kanapki ze skórką). Nakładaj po 1-2 łyżeczki pasty na kromeczkę, rozsmaruj. 

Moja rada #1
Kanapki dekoruję oliwkami, plasterkami ogórka, pomidora, ziołami, świeżymi kwiatami, ... itp. 

Moja rada #2
Kanapki z pastą z tuńczyka "na wyjście": pakuję do pudełka śniadaniowego, do tego banan lub jabłko i idealne (drugie) śniadanie gotowe! Dla wygody kroję kanapki w kwadraty 2 na 2 cm, dodaję mini-szpadki oraz papierowe serwetki.



 

 
 Oto prosty i szybki przepis na kanapki. Smacznego! 😃