Przepis na puszysty omlet z piekarnika po włosku. Włoska Frittata czyli lekkie ciasto, mocno chrupiący groszek plus apetycznie przyrumieniona skórka.
Omlet z groszkiem na sposób włoski jest równie pyszny albo jeszcze pyszniejszy! O czym możesz przekonać się sama/sam:
Składniki:
Omlet z jajek w klasycznej wersji, to potrawa smażona na patelni. Ja proponuję lżejszą, delikatniejszą wersję, omlet fit, nie smażony, tylko podany z pieca, tak jak robią to Włosi. Jak zrobić omlet w piekarniku? Przepis jest szybki i prosty! Omlet na słono, zapiekany z groszkiem, przygotowuję go z ciasta na jajkach, z odrobiną mąki i z dodatkiem warzyw. Wybór warzywa to kwestia smaku, tutaj jest w wersji z groszkiem, ale możesz go zrobić też z pomidorami, cukinią, ... itd., wykorzystaj po prostu to, co masz w lodówce.
Omlet z groszkiem na sposób włoski jest równie pyszny albo jeszcze pyszniejszy! O czym możesz przekonać się sama/sam:
Zapiekany omlet z groszkiem
Składniki:
6 jajek
8-10 łyżek mąki
3 łyżki wody lub śmietany
2 łyżki tartego parmezanu
szczyptę soli
50 g masła do foremki
150 g groszku (mrożony, w sezonie świeży)
8-10 łyżek mąki
3 łyżki wody lub śmietany
2 łyżki tartego parmezanu
szczyptę soli
50 g masła do foremki
150 g groszku (mrożony, w sezonie świeży)
Przygotowanie:
1. Jajka wybij ze skorupek, dodaj mąkę, tarty ser, sól i wymieszaj mikserem. Ciasto ma uzyskać dość płynną konsystencję. Jeśli ciasto wyszło zbyt za twarde, dolej wody (2-3 łyżki), jeśli za rzadkie, dosyp odrobinę mąki.
2. Groszek przepłucz na sitku (pod bieżącą wodą), a następnie wrzuć do misy z ciastem. Już nie miksuj, tylko całość delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Foremkę do tarty (o średnicy 20 cm) natłuść dobrze masłem, wlej ciasto i zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją góra-dół. Czas pieczenia omletu w piekarniku wynosi około 20 minut.
Moja rada:
Jeśli groszek był słabo rozmrożony, przedłuż pieczenie o kolejne 10 minut. Po upieczeniu pokrój omlet na porcje jak pizzę.
![]() |
Puszysty omlet z groszkiem, doskonały na śniadanie, lunch i na każdą porę dnia. |