4 lut 2017

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

Pomysł na pyszny i szybki obiad z wykorzystaniem wędzonego łososia i makaronu. Atrakcyjne danie do przygotowania w 10 minut!

 


Uwielbiam wędzonego łososia za jego różowy kolor i delikatny smak. Łosoś  zapiekany z makaronem, pomidorami koktajlowymi i świeżym oregano to  świetne połączenie. Sekretnym składnikiem jest tutaj oregano, które bardzo podnosi smak potrawy. Oregano świeże czy suszone to już kwestia smaku i pory roku. Latem używam świeżego, po sezonie suszonego. Zapiekanka makaronowa  z łososiem jest pełna smaków i aromatów, szybka, łatwa, super na imprezę, na obiad albo kolację w gronie przyjaciół ....

Jestem pewna, że przepis się spodoba!

 

Przepis: Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

Składniki dla 2 osób:
150 g makaronu penne rigatoni (grube rurki)
1 koszyczek pomidorów koktajlowych
kawałek wędzonego na ciepło łososia - ok. 250 g bez skóry
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeże listki bazylii, oregano  -  do dekoracji

Przygotowanie:
 
1. Nastaw makaron. Równocześnie przygotuj pomidory: opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na połówki.
 
2. Z łososia oderwij skórę, mięso rozdrobnij widelcem na dość spore kawałki, wymieszaj z ugotowanym makaronem i pomidorami. Przełóż do naczynia do zapiekanek i zapiekaj 5 minut.
 
Moja rada:
Przed podaniem polej oliwą z oliwek oraz udekoruj świeżymi listkami np. bazylii albo oregano.
 
 
 

Podziel się miską makaronu z kimś, kogo kochasz - to jeden z najpiękniejszych sposobów wyrażania uczuć 😊