Pomysł na pyszny i szybki obiad z wykorzystaniem wędzonego łososia i makaronu. Atrakcyjne danie do przygotowania w 10 minut!
Uwielbiam wędzonego łososia za jego różowy kolor i delikatny smak. Łosoś zapiekany z makaronem, pomidorami koktajlowymi i świeżym oregano to świetne połączenie. Sekretnym składnikiem jest tutaj oregano, które bardzo podnosi smak potrawy. Oregano świeże czy suszone to już kwestia smaku i pory roku. Latem używam świeżego, po sezonie suszonego. Zapiekanka makaronowa z łososiem jest pełna smaków i aromatów, szybka, łatwa, super na imprezę, na obiad albo kolację w gronie przyjaciół ....
Jestem pewna, że przepis się spodoba!
Przepis: Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
Składniki dla 2 osób:
150 g makaronu penne rigatoni (grube rurki)
1 koszyczek pomidorów koktajlowych
150 g makaronu penne rigatoni (grube rurki)
1 koszyczek pomidorów koktajlowych
kawałek wędzonego na ciepło łososia - ok. 250 g bez skóry
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeże listki bazylii, oregano - do dekoracji
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeże listki bazylii, oregano - do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nastaw makaron. Równocześnie przygotuj pomidory: opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na połówki.
2. Z łososia oderwij skórę, mięso rozdrobnij widelcem na dość spore kawałki, wymieszaj z ugotowanym makaronem i pomidorami. Przełóż do naczynia do zapiekanek i zapiekaj 5 minut.
Moja rada:
Przed podaniem polej oliwą z oliwek oraz udekoruj świeżymi listkami np. bazylii albo oregano.
Podziel się miską makaronu z kimś, kogo kochasz - to jeden z najpiękniejszych sposobów wyrażania uczuć 😊