27 lut 2017

Ryba pieczona w białym winie

Łatwy przepis na pyszną rybę z piekarnika, w aromatycznej marynacie z białego wina, papryki, rozmarynu. Dzięki marynacie, ryba nie wysycha w piecu i pozostaje soczysta ....
 



Wybór gatunku ryby to kwestia smaku i upodobań, ryba musi po prostu smakować. Ja polecam polędwicę z dorsza, bo ma smaczne, śnieżnobiałe mięso i nie ma intensywnego zapachu. Dzięki temu smakuje nawet tym, którzy normalnie nie jedzą ryb.

Przygotowanie jest bardzo proste, moją inspiracją jest włoski przepis na dorsza z pieca Baccala al forno.  Zaczynam od wymieszania składników marynaty czyli oliwy z oliwek, białego wina i soli morskiej. Rybę wkładam do brytfanki, polewam marynatą, przybieram gałązkami rozmarynu, przykrywam folią i odstawiam w marynacie na jakieś pół godziny. Piekarnik rozgrzewam do 230°C. Po 25 minutach wyjmuję pyszną, soczystą rybę! Dorsz pieczony w marynacie z białego wina, z rozmarynem i papryką to lekka i smaczna potrawa na obiad lub kolację, idealna na weekend i przyjęcie ....

Przepis: Ryba pieczona w białym winie 

Składniki na 3-4 osoby:
polędwica z dorsza - ok. 800-900 g

Na marynatę do ryby:
2 łyżeczki soli morskiej
kilka gałązek rozmarynu
2 czerwone papryki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 kieliszek wytrawnego białego wina

Przygotowanie:
1. Polędwicę z dorsza opłucz, następnie osusz ręcznikiem papierowym i włóż do brytfanki. Wymieszaj składniki marynaty - oliwę, wino i sól morską. Polej rybę marynatą, obłóż gałązkami rozmarynu, przykryj folią i odstaw w marynacie na 30 minut.

2. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Brytfankę z rybą wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut.

3. Przygotuj paprykę: po przekrojeniu na pół, usuń miąższ wraz z pestkami. Następnie pokrój na cienkie paseczki ok. 2-3 mm. Dodaj na 10 minut przed końcem pieczenia do ryby.

Moja rada:
Do dorsza pasują ziemniaki w mundurkach.