Gruszki z nutą cynamonu i białego wina. Podane z grzankami z bagietki z pikantnym włoskim serkiem. Kuszące połączenie smaku pikantnego i słodkiego!
Robisz imprezę? Szukasz pomysłu na fajną i szybką sałatkę? Przystawka z gruszkami cynamonowymi i gorgonzolą zapiekaną na grzankach to będzie idealne danie na imprezę. O jego smaku decyduje jakość użytych składników. Wybierz dobry ser pleśniowy, ja polecam włoską gorgonzolę, ale sprawdzi się każdy ser typu blue, wybierz po prostu swój ulubiony. Gruszki muszą być ładne - duże i mocno dojrzałe. To prosty i jednocześnie wykwintny przepis na szybką przekąskę.
Przychodzą dziś do mnie wieczorem znajomi, podam pieczone gruszki z grzaneczkami z serem i kieliszkiem dobrze schłodzonego wytrawnego szampana ....
Pieczone gruszki z cynamonem i grzankami z gorgonzolą
Składniki na 4 osoby:
4 dojrzałe gruszki
1 łyżeczka cynamonu
1 kieliszek wina
100 g sera typu blue, np. gorgonzoli (lub innego ulubionego)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 bagietka wiejska pszenno-żytnia
bakalie do dekoracji - orzechy włoskie, suszone daktyle, ...itp.
Przygotowanie:
Gorgonzolę lub inny ulubiony ser pleśniowy typu blue rozgnieć widelcem, wymieszaj z oliwą z oliwek. Bagietkę wiejską żytnią pokrój na kromeczki i podpiecz w piekarniku. Na każdej kromeczce rozsmaruj cienką warstwą pastę serową.
Gruszki umyj, podziel na połówki, starannie wydrąż gniazda ze środka wraz z pestkami. Skrop odrobiną wina i posyp cynamonem. Rozgrzej piekarnik. Połówki gruszek opiekaj ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania włóż do pieca kromeczki z pastą serową.
Moja rada:
Podawaj gorące, ładnie udekorowane ulubionymi bakaliami - orzechami włoskimi, suszonymi daktylami, ... etc.
Gorgonzolę lub inny ulubiony ser pleśniowy typu blue rozgnieć widelcem, wymieszaj z oliwą z oliwek. Bagietkę wiejską żytnią pokrój na kromeczki i podpiecz w piekarniku. Na każdej kromeczce rozsmaruj cienką warstwą pastę serową.
Gruszki umyj, podziel na połówki, starannie wydrąż gniazda ze środka wraz z pestkami. Skrop odrobiną wina i posyp cynamonem. Rozgrzej piekarnik. Połówki gruszek opiekaj ok. 20 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania włóż do pieca kromeczki z pastą serową.
Moja rada:
Podawaj gorące, ładnie udekorowane ulubionymi bakaliami - orzechami włoskimi, suszonymi daktylami, ... etc.
Gruszki mają złocisto-żółty kolor i delikatny słodki smak, a włoski ser gorgonzola dodaje pikantnego charakteru .... |
Sałatka z gruszkami, cynamonem i serem pleśniowym to przepis na szybką przekąskę na lunch i na imprezę :) |