Pasta z awokado jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także pyszna i zdrowa!
Owoc awokado (jak wszystkim pewnie wiadomo) jest bardzo zdrowy i ze względu na jego właściwości odżywcze i dużą zawartość witamin i minerałów, zaliczane jest do tak zwanego "super food", czyli jedzenia o specjalnie korzystnym działaniu na ludzki organizm. Ale co najważniejsze - jest po prostu pyszne! Przepis na pastę z awokado polecam osobom dbającym o linię oraz na diecie wegetariańskiej. Sprawdzi się idealnie na imprezę dla przyjaciół. Impreza rozpoczęta kieliszkiem szampana i przystawką w postaci kanapek z awokado będzie na pewno udana! :)
1. Pasta z awokado i twarożku (łagodna)
Polecam do chleba na kanapki dla całej rodziny, np. na lekką kolację. Takie kanapki będą również idealne na wynos: jako drugie śniadanie dla ucznia, na piknik albo na wycieczkę. Wszystko zależy od dodatków. Przepis na pastę jest prosty, a właściwie to nie potrzebujesz żadnego przepisu! Po prostu zmiksuj awokado i wymieszaj z twarożkiem oraz przyprawami. Pastą posmaruj kromeczki bagietki lub świeżego chleba. Jeśli zmiksujesz awokado blenderem, uzyskasz gładką, kremową konsystencję. Czasem się spieszę i nie chce mi się wyjmować sprzętu kuchennego, (ani tym bardziej go potem myć), więc rozgniatam awokado po prostu widelcem. Takie rozgniecione widelcem awokado jest apetycznie granulowane i konsystencją przypomina trochę tatar.
2. Wersja pasty pikantna - "imprezowa"
Taka pasta doskonale nadaje się do smarowania mini kanapeczek i tartinek, które podasz na imprezę. Jest zdecydowanie dla dorosłych. Dodaję do pasty same pikantne, a nawet powiedziałabym, że ostre przyprawy, jak papryczkę chili, posiekaną drobno czerwoną cebulę i starty na tarce na drobnych oczkach ząbek czosnku. Ja osobiście lubię pastę łagodną w smaku, ale na imprezę dla przyjaciół robię wersję pikantną, np. z dodatkiem czosnku, czerwonej cebuli, etc.
A oto i cały przepis .... Smacznego! :)
PS Dla smakoszy podaję przepis na pastę do wyboru w 2 wersjach - pikantnej i łagodnej.
Przepis: Pasta z awokado do kanapek w 2 smakach
Wersja łagodna:
2-3 duże awokado lub 4 małe
1 op. serka śmietankowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 dojrzały pomidor
1/4 łyżeczki papryki w proszku
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
2-3 duże awokado lub 4 małe
1 op. serka śmietankowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 dojrzały pomidor
1/4 łyżeczki papryki w proszku
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
Wersja pikantna:
składniki jak wyżej plus przyprawy: 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili, 1/2 czerwonej cebuli
składniki jak wyżej plus przyprawy: 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili, 1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie:
1. Awokado umyj i sparz skórkę. Następnie przekrój na połówki i usuń pestkę ze środka. Ostrym nożem zetnij skórkę.
2. Następnie pokrój owoce w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny i rozgnieć widelcem.
3. Dodaj pozostałe składniki pasty: pokrojonego pomidora, oliwę z oliwek oraz sól morską i ponownie wymieszaj.
4. W wersji pikantnej (imprezowej) dodatkowo dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę i papryczkę chili oraz starty ząbek czosnku. Pastę zmiksuj na gładką masę. Smaruj kromeczki albo podawaj jako dip z paluchami drożdżowymi.
Moja rada:
Jeśli awokado jest bardzo dojrzałe, łatwo da się rozgnieść widelcem. Słabo dojrzałe (twarde) awokado przełóż do blendera i zmiksuj.
Jeśli zmiksujesz awokado blenderem, uzyskasz gładką, kremową konsystencję. Czasem nie chce mi się wyjmować sprzętu kuchennego, więc rozgniatam awokado po prostu widelcem .... |
Możesz też pastę podać w miseczce na stół jako dip albo sos z waflami ryżowymi, krakersami albo bagietką. Najlepiej położyć obok pieczywo i niech goście sami się obsłużą! |
Pyszne smarowidło do kanapek czy szybki dip na imprezę? Pasta z awokado sprawdzi się w obu wersjach .... |