Przepis na domowy chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach z 1kg mąki. Pieczywo pieczone metodą tradycyjną, ręcznie, bez użycia miksera, bez chemicznych dodatków. Po upieczeniu otrzymamy 2 bochenki chleba o wadze po 700g każdy (= łącznie uzyskamy 1,4 kg pieczywa czyli przypiek wynosi 40%).
Chleb pszenny (orkiszowy)
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
Ciasto:
4. Wyrabianie ciasta: zagniataj przez min. 5-7 minut, dolewając stopniowo kolejne 300-325 ml ciepłej wody do środka i podsypując mąką (żeby się nie kleiło), na koniec wyrabiania nadaj mu kulisty kształt.
25 g świeżych drożdży
325 ml wody
1/2 (małej) łyżeczki cukru trzcinowego (5 g)
325 ml wody
1/2 (małej) łyżeczki cukru trzcinowego (5 g)
Ciasto:
1 kg mąki orkiszowej
10 g soli morskiej
325 ml wody (=1/4l)
Przygotowanie:
10 g soli morskiej
325 ml wody (=1/4l)
Przygotowanie:
1. Zaczyn: rozkrusz drożdże, wymieszaj z 325 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody z cukrem (5 g).
2. Na blacie/dużej stolnicy usyp stos z mąki, dodaj odważoną sól, zrób spory dołek pośrodku i wlej zaczyn.
3. Ręką wykonuj okrężne ruchy, aż całość mieszaniny zostanie wchłonięta (pomagaj sobie łopatką/łyżką stołową).
5. Wyrastanie: kulkę umieść w misce przykrytej folią spożywczą do wyrośnięcia na 2 godz. w ciepłym miejscu, żeby podwoiło objętość.
6. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, kroimy na 2 części, formujemy 2 bochenki chleba i trzymamy pod wilgotną ściereczką (ok. 1 godz.) w ciepłym miejscu. Kiedy ładnie wyrosną, są gotowe do pieca.
7. Uformuj ciasto w dowolny sposób, nadając kształt chleba okrągły, podłużny, płaski, .... etc. lub przełóż do foremek "keksówek" czy innych blaszek do pieczenia.
8. Pieczenie: 25 minut w temp. 220 stopni (góra-dół).
Moja rada:
To jest wersja bazowa, którą można dowolnie modyfikować, np. dodając mąki razowej w ilości 5-15%, płatki, ziarna, rodzynki.
Nie ma to jak dobry przepis na chleb.
Cudowny z miodem, z serem, jako baza do wszelkich kanapek - ale najlepiej smakuje jedzony sam! 😊😀