16 mar 2020

Domowa pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Wino chłodzi się w lodówce, imprezę czas zacząć! :)





Pizza z bakłażanem i pomidorkami cherry na domowym cieście raz!



Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

 
Składniki na farsz:
1/2 bakłażana
150 g pomidorów koktajlowych cherry
135 g sera mozzarella

Spód: 
225 g mąki pszennej typu orkisz
50 g mąki pełnoziarnistej
125 ml wody
25 g drożdży (świeżych)
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej

Przygotowanie: 
1. Z podanej wyżej ilości mąki, wody i drożdży zagnieć szybko ciasto na spód. Zrób jedną większą pizzę lub podziel ciasto na 2 mniejsze i rozłóż na naoliwionej blaszce.

2. W tym czasie przygotuj warzywa: bakłażana umyj, odetnij końcówkę, ale pozostaw skórkę, nie obieraj bakłażana. Następnie pokrój na plastry o grubości ok. 3 mm i oprósz lekko solą. Pomidorki koktajlowe podziel na połówki. 

3. Plastrami bakłażana i połówkami pomidorów obłóż ciasto, skrop oliwą i wstaw do gorącego piekarnika na 18-20 minut z funkcją góra-dół.

4. Po tym czasie rozłóż na wierzchu pokrojone wcześniej plasterki mozzarelli. Zapiekaj 2-3 minuty, aż do rozpuszczenia serka. Pizza z bakłażanem i mozzarellą gotowa do podania! 


Dodatki do pizzy to kwestia smaku, ale jak to zwykle u mnie, te najprostsze zawsze najlepsze! Bakłażan, świeże pomidory, włoski serek plus prosty przepis na ciasto do pizzy, tylko 3 składniki: mąka pszenna ekologiczna, świeże drożdże, oliwa z oliwek i .... basta! "Pizza a casa" czyli domowa pizza przygotowana z mnóstwem warzyw, na cienkim, chrupiącym spodzie jest  gotowa! PYSZNA! 

Moja rada:
Pizza jest idealna do eksperymentowania z różnymi warzywami i dodatkami - za każdym razem masz inny smak.
  

Tylko 3 składniki - mąka pszenna ekologiczna, świeże drożdże, oliwa z oliwek i .... basta!

Wszyscy lubimy pizzę!

Ulubiona to taka z mnóstwem warzyw i mozzarellą! 
Włoska Pizza di melanzane.


DOBREJ ZABAWY! :)