27 cze 2019

Gazpacho z pomidorów i awokado

Idealne na upalny dzień.

 

Przepis na łatwe i świeże danie do zrobienia w kilka chwil. Bo komu chciałoby się gotować w ten upał?!
Trzymajcie się chłodno! :)


Gazpacho z pomidorów i awokado

Składniki dla 2-3 osób:
450 g pomidorów bio
1 dojrzałe awokado
1/2 ząbka czosnku
oliwa z oliwek
sól morska do smaku
zioła

Do podania (opcjonalnie):
tosty z chleba
okruchy sera, np. mozzarelli, fety
czarne oliwki

Przygotowanie:
1. Awokado (bez skórki i pestki) oraz czosnek i obrane pomidory zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej masy.

2. Dopraw do smaku solą morską i oliwą z oliwek i przelej na talerze.

3. Podawaj samo lub ulubionymi dodatkami, np. z tostami, z serkiem, z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, ... etc.




Propozycja podania: z tostami, kulkami mini-mozzarelli i czarnymi oliwkami