Ciasto pachnące truskawkami. Co za wspaniały zapach! Musisz go upiec przynajmniej raz w sezonie truskawkowym!
Mój pomysł na imprezę dla dzieci z okazji zakończenia szkoły? Domowy placek z truskawkami, proste ciacho na smacznym, cienkim spodzie, z dużą ilością truskawek i owsianką. Dzieci (dorośli też!) uwielbiają to ciasto.
Idealne na weekend w domu albo do kosza piknikowego na wycieczkę za miasto :)
Idealne na weekend w domu albo do kosza piknikowego na wycieczkę za miasto :)
Przepis: Ciasto z truskawkami
Na ciasto:
Składniki:
Na ciasto:
250 g dobrej mąki (owsiana, orkiszowa)
100 g cukru trzcinowego/kokosowego
125 g masła + trochę do blaszki
2 jajka (bez gmo)
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
filiżanka płatków owsianych100 g cukru trzcinowego/kokosowego
125 g masła + trochę do blaszki
2 jajka (bez gmo)
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
ok. 500 g świeżych truskawek eko
cukier puder trzcinowy z tapioką
cukier puder trzcinowy z tapioką
Przygotowanie:
1. Odmierz mąkę i cukier, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj schłodzone masło, zrób dołek, wbij dwa jajka. Posiekaj całość nożem, wyrób ręcznie, w razie potrzeby zmiksuj.
2. Zagnieć z ciasta kulkę, włóż do lodówki na ok. 20 minut.
3. Przygotuj truskawki: owoce opłucz pod bieżącą wodą, usuń szypułki, przekrój na pół, większe pokrój na ćwiartki.
4. W tym czasie nastaw piekarnik na 200°C. Wyjmij z lodówki kulkę ciasta, rozłóż na dobrze natłuszczonej blaszce. Rozłóż truskawki. Posyp płatkami.
4. W tym czasie nastaw piekarnik na 200°C. Wyjmij z lodówki kulkę ciasta, rozłóż na dobrze natłuszczonej blaszce. Rozłóż truskawki. Posyp płatkami.
5. Piecz ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posyp cukrem trzcinowym z tapioką.
Ciacho z truskawkami na słodki początek lata! :) |
Wesołych wakacji!