Lato w kolorze borówkowym! :)
Sezon na borówki właśnie się zaczyna - pojawiły się piękne i dojrzałe owoce. Można je oczywiście kupić w supermarkecie czy na straganie albo można też wybrać się na działkę do znajomych. Może to byłby dobry pomysł na rodzinną wycieczkę za miasto?
Polecam pyszną tartę z borówkami. To idealny smakołyk na piknik, na drugie śniadanie lub jako deser z kawką po obiedzie.
Hasło na dziś: B jak borówki! T jak Tarta! P jak pyszne!
Przepis: Tarta z borówkami
Na ciasto:
225 g dobrej mąki (owsiana, migdałowa)
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
450 g borówek
1 kubeczek jogurtu/śmietanki
1 jajko
1-2 łyżki cukru trzcinowego
Na posypkę:
3-4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Zagnieć szybko kruche ciasto, zawiń w folię, wstaw do lodówki.
2. W tym czasie borówki opłucz, przełóż do garnka, zasyp cukrem trzcinowym. Podsmażaj przez 1-2 min.
3. Ciasto wyjmij z lodówki, wyklej ciastem natłuszczoną foremkę do tarty. Teraz na cieście rozłóż borówki.
4. Śmietankę lub jogurt naturalny wymieszaj z cukrem i roztrzepanym jajkiem. Sosem polej borówki.
5. Foremkę z ciastem wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Na kilka min. przed końcem pieczenia posyp tartę płatkami migdałów. Zapiekaj do ładnego zrumienienia.
Moja rada: borówki można zastępować innymi owocami sezonowymi i za każdym razem mieć inne ciasto.
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
450 g borówek
1 kubeczek jogurtu/śmietanki
1 jajko
1-2 łyżki cukru trzcinowego
Na posypkę:
3-4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Zagnieć szybko kruche ciasto, zawiń w folię, wstaw do lodówki.
2. W tym czasie borówki opłucz, przełóż do garnka, zasyp cukrem trzcinowym. Podsmażaj przez 1-2 min.
3. Ciasto wyjmij z lodówki, wyklej ciastem natłuszczoną foremkę do tarty. Teraz na cieście rozłóż borówki.
4. Śmietankę lub jogurt naturalny wymieszaj z cukrem i roztrzepanym jajkiem. Sosem polej borówki.
5. Foremkę z ciastem wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Na kilka min. przed końcem pieczenia posyp tartę płatkami migdałów. Zapiekaj do ładnego zrumienienia.
Moja rada: borówki można zastępować innymi owocami sezonowymi i za każdym razem mieć inne ciasto.
Kruche ciasto, borówki, sos śmietankowy i płatki migdałowe .... |
Lato jest piękne! 💜💜💜