24 paź 2019

Jesienna zapiekanka z cukinią, bakłażanem i pomidorami

Włoskie danie w kolorach polskiej, złotej jesieni ...
Chwilo trwaj! :)

 



Chociaż telewizyjna pogodynka zapowiada słońce i wzrost temperatury, ja już tęsknię za wiatrem od morza i molo w Sopocie. Fajnie rozbić namiot na kilka dni w innym miejscu (polskie morze jest the best), a po powrocie zaszaleć sobie przy gotowaniu, pieczeniu, praniu, sprzątaniu (ha, ha!), żartowałam, oczywiście, a zapiekanka w kolorach jesieni jest dla tych "leniwych" w kuchni. Takie pyszne danie wegetariańskie, z mnóstwem warzyw i ziół, wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej, najlepiej smakuje na wczesną kolację, podane z kieliszkiem lekkiego włoskiego pinot o smaku miodu i brzoskwiń.

Przetestowane na znajomych i rodzinie!

Najlepsze na miły wieczór w dobrym towarzystwie z kieliszkiem włoskiego wina! Polecam! :) Kto chce przepis, proszę bardzo:


Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i pomidorami 

Składniki na 4 osoby:
2 cukinie bio
2 bakłażany bio 
500 g pomidorów malinowych
250 g makaronu kukurydzianego
oregano
oliwa z oliwek
sól morska
kawałek owczego pecorino (ok. 100 g) - do starcia

do dekoracji:
liście winogron (opcjonalnie)  

Przygotowanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, bakłażany oraz cukinie pozostaw ze skórką. Warzywa pokrój - cukinię w półplasterki, a bakłażana w grubą kostkę, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego do zapiekanek. 

2. Wymieszaj składniki sosu (sól, oliwę, posiekane oregano) i polej nią warzywa. Odstaw na ok. 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 220°C.

3. Warzywa zapiekaj przez ok. 20 minut, aż bakłażany i cukinie się ładnie przyrumienią, a pomidory puszczą sok.

4. Osobno ugotuj makaron, wymieszaj z pieczonymi warzywami, posyp tartym pecorino, gorące podawaj na stół. Udekoruj liśćmi winogron (opcjonalnie).

Moja rada:
Do dań z makaronem (także tym bezglutenowym) najlepiej pasują włoskie wina i wesołe towarzystwo! :)





Aromatyczne i lekkie danie z warzyw. Podaję go na wczesną  kolację/późny obiad w chłodne wieczory.