21 sty 2020

Lekkie gołąbki z kapusty włoskiej z farszem ryżowo-winogronowym

Przepis na delikatne i pyszne gołąbki z kapusty włoskiej. Nadziewane ryżem i winogronami. Danie lekkie, niemal dietetyczne. Z włoskim charakterem .... musisz tego koniecznie spróbować! :)
 
 

Z tego samego przepisu możesz wiosną przygotować gołąbki z młodej kapusty. Gołąbki te można również zamrażać i mieć w ten sposób szybki obiad! Lekkie, z delikatnym farszem z ryżu, a po odmrożeniu upieczone w piekarniku, w sosie ze świeżych pomidorów.

Pyszne, dietetyczne gołąbki, niby zwyczajnie, a jednak inaczej, bo w wersji warzywno-owocowo-ryżowej ....:) 

Biegam po Warszawie bez czapki i udaję, że już wiosna ... więc przepis też taki bardziej wiosenny:


Gołąbki z kapusty włoskiej z farszem ryżowo-winogronowym  



Składniki na 25 sztuk gołąbków:

1 duża główka kapusty włoskiej

Farsz do gołąbków:
200 g białego ryżu (włoski arborio lub jaśminowy)
100 g suszonych winogron/rodzynek  
1 łyżeczka soli morskiej

Sos pomidorowy:
700 g świeżych pomidorów bio
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
oregano do smaku

Przygotowanie:
1. Wytnij z kapusty w włoskiej twardy głąb i oderwij liście. Wkładaj po kilka liści do lekko osolonego wrzątku, gotuj 3-5 minut, wycinaj z liści twarde części.

2. Ugotuj ryż, wymieszaj z winogronami, a następnie uformuj w rękach wałeczek, ułóż go na liściu i zawiń, nadając kształt roladki.

3. Weź garnek o dużej średnicy, połóż na dno niewykorzystane liście kapusty, na tym układaj ciasno gołąbki, nie powinno ich być więcej niż trzy warstwy.

4. Gołąbki zalej bulionem z warzyw, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie sparz i obierz pomidory, zmiksuj na pulpę, dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli oraz oregano do smaku.

Moja rada:
Uduszone gołąbki przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej sosem z pomidorów i zapiecz kilka minut w gorącym piekarniku.

SMACZNEGO!

Ciekawa jestem, co TY dziś pysznego gotujesz na obiad dla Twojej rodziny? :)
 
Pyszne, dietetyczne gołąbki ....
Niby zwyczajne, a jednak inaczej, bo w wersji warzywno-owocowo-ryżowej ....:)