Fajny pomysł na lekki, zdrowy i szybki obiad warzywny z cukinią w roli głównej.
Przepis na danie z cukinii nadziewanej warzywami i kaszą jaglaną jest również odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej i bezmięsnej.
Cukinia zapiekana z farszem z kaszy jaglanej, z dodatkiem ziół i pomidorów malinowych to ...
warzywne i pyszne danie!
Cukinia zapiekana z farszem z kaszy jaglanej, z dodatkiem ziół i pomidorów malinowych to ...
warzywne i pyszne danie!
Łódeczki z cukinii faszerowane kaszą jaglaną
Składniki:
4 średnie cukinie po ok. 250 g (1 cukinia/osobę)
Na nadzienie:
miąższ z 4 cukinii
2 pomidory malinowe
2 filiżanki kaszy jaglanej (bezglutenowej)
4 filiżanki przegotowanej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe (gałązki)
Sposób wykonania:
Cukinie przepołów, łyżką wydrąż miąższ ze środka, zostawiając ścianki łódeczki o grubości 4-5 mm. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Wydrążone cukinie wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut, aż warzywa się ładnie przypieką.
Farsz:
Miąższ z cukinii pokrój w drobną kostkę o grubości ok. 1 cm, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu ok. 3 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki, następnie pokrój na dość grubą kostkę. Przełóż do rondla z duszoną cukinią. Dodaj oregano, szczyptę soli, oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
Kasza jaglana:
Odmierz dwie filiżanki wody, zagotuj z solą. Stopniowo dorzucaj kaszę jaglaną. Gotuj kaszkę około 12 minut, stale mieszając (aż całkowicie wchłonie płyn). Następnie przełóż do farszu i dobrze wymieszaj. Podpieczone wcześniej łódeczki z cukinii napełnij farszem. Przybierz pomidorkami (całymi gałązkami) i wstaw do pieca na kolejne 5 minut.
Cukinie przepołów, łyżką wydrąż miąższ ze środka, zostawiając ścianki łódeczki o grubości 4-5 mm. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Wydrążone cukinie wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut, aż warzywa się ładnie przypieką.
Farsz:
Miąższ z cukinii pokrój w drobną kostkę o grubości ok. 1 cm, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu ok. 3 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki, następnie pokrój na dość grubą kostkę. Przełóż do rondla z duszoną cukinią. Dodaj oregano, szczyptę soli, oliwę z oliwek i całość wymieszaj.
Kasza jaglana:
Odmierz dwie filiżanki wody, zagotuj z solą. Stopniowo dorzucaj kaszę jaglaną. Gotuj kaszkę około 12 minut, stale mieszając (aż całkowicie wchłonie płyn). Następnie przełóż do farszu i dobrze wymieszaj. Podpieczone wcześniej łódeczki z cukinii napełnij farszem. Przybierz pomidorkami (całymi gałązkami) i wstaw do pieca na kolejne 5 minut.