Danie z makaronu i papryki. Lekkie, soczyste i orzeźwiające. Przepis wegański. Przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmuje nie więcej niż 15 minut.
Małe papryki w trzech soczystych kolorach - żółtym, pomarańczowym i czerwonym, to hit sezonu. Podane z makaronem to przepis na szybki obiad. Sałatkę możesz również przygotować wcześniej, zapakować do jakiegoś praktycznego pojemniczka i zabrać na zdrowy lunch do pracy.
Sałatka makaronowa z papryką i świeżymi ziołami
Składniki dla 2 osób:
1 koszyczek małych papryczek
140 g makaronu penne
140 g makaronu penne
sól morska
oliwa z oliwek
świeże listki oregano
oliwa z oliwek
świeże listki oregano
Przygotowanie papryki:
Paprykę umyj, ostrym nożem poprzekrawaj na połówki, usuń końcówki oraz pestki. Następnie pokrój na paseczki. Nie obieraj ze skórki. Małe papryczki mają po ugotowaniu smaczną, delikatną skórkę, która nada potrawie charakterystyczny smak.
Paprykę umyj, ostrym nożem poprzekrawaj na połówki, usuń końcówki oraz pestki. Następnie pokrój na paseczki. Nie obieraj ze skórki. Małe papryczki mają po ugotowaniu smaczną, delikatną skórkę, która nada potrawie charakterystyczny smak.
Pokrojoną paprykę przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i dopraw solą. Duś na wolnym ogniu kilka minut, aż będzie miękka.
Makaron:
Nastaw wodę, a następnie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przełóż na talerze. Na wierzchu połóż 2-3 łyżki duszonych papryczek. Posyp posiekanymi listkami oregano. Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Nastaw wodę, a następnie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przełóż na talerze. Na wierzchu połóż 2-3 łyżki duszonych papryczek. Posyp posiekanymi listkami oregano. Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.