Świąteczne pierniczki i muffinki czekoladowe, 2 w jednym! Pachnące piernikiem i prawdziwą czekoladą, z soczystym granatem ....
Składniki na 8 muffinek:
Na ciasto:
185 g mąki pszennej
75 g mąki kartoflanej
75 g mielonych migdałów
100 g gorzkiej czekolady (kakao 90%)
6 jajek
120 g cukru trzcinowego
1 i 1/2 owocu granatu
1 łyżeczka korzennych przypraw - cynamon, imbir, kardamon, itp.
70 g masła
1/2 łyżeczki sody, szczypta soli
Na polewę:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego
plus dekoracja: 1/2 owocu granatu
Przygotowanie:
1. Odważ oba rodzaje mąki - pszenną i kartoflaną, a następnie przesyp je przez sito do dużej misy. Dodaj zmielone migdały, cukier trzcinowy, sodę i szczyptę soli. Zmiksuj trzepaczkami. Wbij jajka, dodaj odważone 70 g masła śmietankowego. Ponownie całość wymieszaj trzepaczkami.
2. Owoce granatu sparz, przekrój na pół, wydostań ziarna, pozbywając się skórek i białych włókien. Kulki z 1/2 granatu zachowaj do dekoracji, pozostałe zmiksuj blenderem na pulpę.
3. Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Czekoladę oraz pulpę z granatu dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką. Natłuszczone foremki do muffinek napełniaj ciastem.
4. Wstaw na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 230° C. Po upieczeniu odstaw muffinki w chłodne miejsce.
5. W tym czasie zrób polewę: połam czekoladę na kostki i powoli ogrzewaj z masłem i ze śmietanką. Dodaj cukier trzcinowy. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorącą masą polej babeczki.
2. Owoce granatu sparz, przekrój na pół, wydostań ziarna, pozbywając się skórek i białych włókien. Kulki z 1/2 granatu zachowaj do dekoracji, pozostałe zmiksuj blenderem na pulpę.
3. Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Czekoladę oraz pulpę z granatu dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką. Natłuszczone foremki do muffinek napełniaj ciastem.
4. Wstaw na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 230° C. Po upieczeniu odstaw muffinki w chłodne miejsce.
5. W tym czasie zrób polewę: połam czekoladę na kostki i powoli ogrzewaj z masłem i ze śmietanką. Dodaj cukier trzcinowy. Mieszaj do rozpuszczenia na gładką, gęstą masę. Gorącą masą polej babeczki.
Moja rada:
Muffinki po upieczeniu ostudź, następnie wyjmij z foremek i polej kremem czekoladowym, a bezpośrednio przed podaniem na stół udekoruj świątecznie kulkami granatu.
Bawcie się dobrze w kuchni! ;) .... i oczywiście wesołych ŚWIĄT i szampańskiego SYLWESTRA!
Amanda <3
Muffinki po upieczeniu ostudź, następnie wyjmij z foremek i polej kremem czekoladowym, a bezpośrednio przed podaniem na stół udekoruj świątecznie kulkami granatu.
Przed podaniem na stół udekoruj mufffinki orzeźwiającym i soczystym granatem .... |
.... podane z filiżanką ulubionej kawy, smakują jak z najlepszej cukierni .... |
Bawcie się dobrze w kuchni! ;) .... i oczywiście wesołych ŚWIĄT i szampańskiego SYLWESTRA!
Amanda <3